Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trump anunţă astăzi decizia privind acordul nuclear cu Iranul

trump_2.jpg

Trump s-a arătat nemulţumit că acordul nu face referire şi la programul de rachete balistice
Trump s-a arătat nemulţumit că acordul nu face referire şi la programul de rachete balistice
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

Liderul de la Casa Albă va decide dacă reintroduce sau nu sancţiunile pentru sectoarele de energie şi bancare ale Iranului, care au fost ridicate ca parte a acordului din 2015 cu regimul de la Teheran.

De partea sa, preşedintele iranian Hassan Rouhani atrage atenţia că SUA vor regreta o eventuală decizie de a părăsi acordul nuclear, iar Teheranul se va împotrivi ferm presiunii Washingtonului de a-i limita influenţa în Orientul Mijlociu. În acest timp, Franţa, Marea Britanie şi Germania, semnatare ale documentului, intenţionează să menţină Acordul nuclear cu Iranul indiferent de hotărârea preşedintelui SUA, după cum a anunţat ministrul francez de externe.

Nu e clar deocamdată ce decizie a luat Donald Trump, dar trebuie amintit că el a ameninţat în mod repetat cu retragerea din acordul care prevede ridicarea sancţiunilor economice în schimbul încetării programului nuclear, dacă Franţa, Germania şi Marea Britanie, părți semnatare, nu decid revizuirea documentului pentru a-i remedia neajunsurile. Acum, un oficial american spune că nu este clar dacă eforturile aliaţilor europeni pentru a răspunde preocupărilor lui Donald Trump au avut efectul scontat. Iar un diplomat european a declarat că este destul de clar că administraţia  Trump se va retrage din acord şi a descris şansele ca acordul să continue intact ca fiind ”foarte mici”. ”Iar acest lucru are consecinţe variate pe care cred că nu le înţelegem încă”, a declarat diplomatul pentru CNN.

Ținând însă cont de ieșirile publice ale lui Trump, este de aşteptat ca el să decidă să reintroducă sancţiunile, în acest fel SUA ieşind din acord. Înţelegerea din 2015 a fost numită de preşedinte ca fiind ”cea mai slabă din istorie”.

Consecinţele părăsirii de către Washington a acordului nu sunt clare încă, dar unii analişti au avertizat că ar transmite un mesaj altor naţiuni, mai ales Coreei de Nord, și anume că Statele Unite nu sunt un partener de discuţie serios. Alţi analişti vorbesc despre posibilitatea ca în Orientul Mijlociu să înceapă o cursă a înarmării dacă şi Iranul va decide să părăsească acordul şi îşi va reîncepe programul nuclear.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a constatat în repetate rânduri că Iranul îşi respectă angajamentele din acord, iar Europa, Rusia şi China şi-au arătat susţinerea faţă de înțelegerea îndelung negociată.

Cu toate acestea, Trump s-a arătat nemulţumit că acordul nu face referire şi la programul de rachete balistice al Iranului şi la activităţile sale din regiune precum şi de faptul că unele părţi ale înţelegerii expiră după câţiva ani.

Dincolo de atitudinea lui Trump, ceilalți semnatari ai acordului au pledat încontinuu, inclusiv pe lângă președintele SUA, pentru păstrarea acordului în forma actuală. ”Suntem determinaţi să menţinem acest acord deoarece oferă garanţii privind neproliferarea nucleară şi reprezintă o modalitate de a opri Iranul să se doteze cu arme nucleare”, a spus ministrul francez de externe. Iar președintele Franței vorbește chiar de un potențial conflict armat. O decizie de abandonare a acordului nuclear ”înseamnă că am deschide Cutia Pandorei, ar putea avea loc un război”, a afirmat Emmanuel Macron.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a atras luni atenţia că SUA vor regreta o eventuală decizie de a părăsi acordul nuclear al Iranului cu marile puteri, iar Teheranul se va împotrivi ferm presiunii Washingtonului de a-i limita influenţa în Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

Iar preşedintele iranian, care a susţinut acest acord nuclear pentru a reduce izolarea Iranului, a avertizat însă că Teheranul se va opune puternic dacă se va încerca slăbirea Iranului și limitarea influenței sale în regiune sau la nivel global.