Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ghinea (USR): Nu ştiu dacă BNR va mai putea rezista fără Mugur Isărescu

Ionut Dumitru plecare Isarescu lupte politice BNR.png

Mugur Isărescu se pregăteşte să-şi încheie ultimul mandat în fruntea BNR (Sursa foto: flickr)
Mugur Isărescu se pregăteşte să-şi încheie ultimul mandat în fruntea BNR (Sursa foto: flickr)

Posibila retragere a guvernatorului BNR este o veste proastă, spune la RFI deputatul USR Cristian Ghinea. După aproape trei decenii în fruntea Băncii Naţionale, Mugur Isărescu a anunţat luni că din 2019 nu va mai ocupa funcţia de guvernator.

Cristian Ghinea comentează eventuala retragere a lui Mugur Isărescu din fruntea BNR: „Nu ştiu, o fi obosit. Eu cred că BNR-ul ca instituţie trebuie să se lupte pentru propria independenţă. Independenţa instituţiilor se pierde repede. Nu ne putem noi, USR-ul, noi, Opoziţia parlamentară, să ne luptăm pentru independenţa BNR-ului, dacă BNR-ul nu vrea. Faptul că Mugur Isărescu merge la acea întâlnire cu Liviu Dragnea şi-l lasă pe Liviu Dragnea să comunice de acolo singur, fără o contrapondere, un punct de vedere de la BNR nu a fost OK. BNR-ul este o instituţie autonomă, independentă şi este independentă tocmai pentru că trebuie să ţintească inflaţia. BNR-ul nu trebuie să aplice politicile Guvernului. Asta este o regulă a UE. BNR-ul ca instituţie bancară trebuie să aibă grijă ca populaţia să nu plătească prin inflaţie şi curs de schimb galopant aberaţiile economice ale Guvernelor”.

Deputatul USR se teme că BNR nu va rezista ca instituţie independentă, fără Mugur Isărescu: „Nu ştiu dacă BNR fără Mugur Isărescu va mai avea capacitatea de a rezista, este o veste proastă, dar eu aş încuraja BNR-ul şi acum, în situaţia curentă, să-şi apere propria independenţă, nu să se lase călcată în picioare şi muştruluită de Liviu Dragnea, pentru că sunt precedente periculoase toate astea”.

 
Cristian Ghinea, despre posibila retragere a lui Mugur Isărescu