Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analiză la RFI. Klaus Iohannis lansează o provocare. Cum va reacționa puterea?

pirvulescu.jpg

Politologul Cristian Pîrvulescu

Președintele Klaus Iohannis îi cere a doua oară în mai puțin de două săptămâni demisia premierului Viorica Dăncilă. Șeful statului consideră că este imperios ca șeful guvernului să plece, pentru „a face loc unor oameni responsabili şi competenţi”.

Este din ce în ce mai vizibil că Dragnea şi ai lui nu au nicio soluţie pentru o guvernare bună şi eficientă”, a punctat preşedintele care a comentat execuţia bugetară pe primul trimestru al acestui an. În opinia sa, PSD este incapabil să ţină ordine în finanţele publice, iar după trei prim-miniştri şi tot atâţia şefi la ANAF, cel mai vizibil efect este incertitudinea şi lipsa de predictibilitate.

Deocamdată Viorica Dăncilă nu a avut nici o reacție. Pe de altă parte, Liviu Dragnea apreciază că șefa Executivului nu are de ce să își dea demisia, spune că președintele minte și că pune în pericol siguranța națională în timp ce vicepreședintele PSD și primar al Capitalei, Gabriela Firea consideră că șeful statului caută “conflictul cu lumânarea''.

Un succint tablou politic al săptămânii comentat de politologul Cristian Pârvulescu. El spune că prin această poziționare președintele încearcă fie să producă o dezbatere publică, fie o mișcare din partea puterii, care cel mai probabil nu-și va duce la capăt amenințările cu suspendarea. Pe de altă parte, Cristian Pârvulescu crede că demersul președintelui nu e suficient susținut de opoziția parlamentară.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz