Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce spune ministrul Victor Negrescu despre condiționarea fondurilor europene de statul de drept

victor_negrescu_bun.jpg

Victor Negrescu
Într-un interviu acordat ziare.com ministrul Afacerilor Europene Victor Negrescu nu exclude activarea articolului 7 pentru România
Image source: 
Facebook / Victor Negrescu

România nu se află într-un pericol legat de condiționarea acordării fondurilor structurale de respectarea statului de drept. O spune la RFI ministrul delegat al afacerilor europene, Victor Negrescu.

El dă asigurări că România nu va forța niciodată limitele, astfel încât să ajungă într-o asemenea situație și spune că Bucureștiul se concentrează în cadrul negocierilor pentru viitorul buget pe nivelurile alocărilor bugetare.

În cadrul proiectului de buget pentru perioada 2021-2027, lansat la 2 mai, Comisia Europeană prevede posibilitatea ca statele care încalcă valorile europene privind independența justiției să fie sancționate cu blocarea fondurilor de coeziune.

România preferă să se concentreze pe alocările bugetare și pe banii pentru cetățeni, pentru că nu va fi afectată de condiționalitățile suplimentare legate de statul de drept. Am văzut din partea decidenților politici din România foarte multă maturitate și asumare a faptului că, în definitiv, aceasta este limita: niciodată nu vom împinge România într-o astfel de situație. Dar mai mult decât atât, este foarte important să constatăm că nici la Bruxelles nu există un consens. Parlamentul European a votat recent un raport, o viziune a sa pentru viitorul buget european, în care nu a dorit să introducă niciun fel de condiționalități. În Parlamentul European sunt reprezentate toate familiile politice și toate familiile politice au luat această opțiune. Deci inclusiv la Bruxelles, între două instituții, Parlamentul European și Comisia Europeană nu există o poziție comună. Aceasta ne face să ne gândim că poate discuția nu este încă perfectată și discuțiile vor continua mai departe și la nivelul statelor membre, pentru a vedea care este opțiunea cea mai bună, cea mai corectă, care să nu discrimineze niciun stat membru”, a spus ministrul afacerilor europene la RFI.