Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Adevăr sau mistificare? Ce serbăm, de fapt, pe 9 mai

indep.jpg

Trupe ale Armatei române după războiul de independență din 1877, pictură de epocă
Image source: 
Facebook

Ziua de 9 mai este una dintre cele mai controversate date din calendar. Potrivit comunicatelor oficiale, azi am avea de serbat trei evenimente: Ziua Independenței, Ziua Victoriei Națiunilor Unite asupra Germaniei naziste și Ziua Europei. În realitate, însă, în mod legitim, azi serbăm doar Ziua Europei.

Potrivit istoriografiei comuniste, în data de 9 mai, România ar trebui să serbeze Ziua Independenței. Însă, în realitate, nici unui român care a trăit în perioada 1877 - 1948 nu i-ar fi trecut prin cap ideea năstrușnică de a serba Ziua Independenței în 9 mai. Ce s-a întâmplat în 9 mai 1877? De câteva zile, artileria turcească de la Vidin bombarda satele românești de peste Dunăre, iar artileria românească de la Calafat răspundea prin bombardarea fortificațiilor de pe malul otoman al fluviului.

În 9 mai 1877, deputatul Vasile Boerescu a adresat o interpelare parlamentară ministrului român de Externe, Mihail Kogălniceanu. Vasile Boerescu dorea să știe dacă România a devenit independentă față de Imperiul Otoman. Mihail Kogălniceanu a răspuns că da, România este de fapt independentă. Atunci, Camera Deputaților a votat o moțiune pentru declararea independenței de stat. A doua zi, moțiunea a fost votată și în Senat, iar în 10 Mai 1877, principele domnitor Carol I al României a semnat actul de independență care a intrat imediat în vigoare.

10 Mai 1877 este, astfel, adevărata Zi a Independenței. Ziua a fost aleasă pentru semnificația ei deosebită: în 10 Mai 1866, Carol I devenise domnitor al Principatelor Unite, pe care le-a transformat în România. Și tot în 10 Mai 1881, Carol I a fost încoronat drept primul Rege al României. Nimănui nu i-ar fi trecut prin cap, până la instaurarea comunismului, să serbeze Ziua Independenței în 9 mai. Comuniștii însă au falsificat această zi istorică și au mutat în 9 mai serbarea independenței, pentru a goli de semnificație ziua regală de 10 Mai, după cum remarca Neagu Djuvara.

O altă semnificație a zilei de 9 mai ar fi victoria Națiunilor Unite împotriva Germaniei naziste. În realitate, însă, Germania nazistă a capitulat în 8 mai 1945. Toate țările din Occident celebrează sfârșitul războiului în 8 mai. Doar Stalin a dat ordin să fie celebrată această zi în 9 mai, pentru că la Moscova, situată pe alt fus orar decât Berlinul, trecuse de miezul nopții. Însă în dreptul internațional există un principiu, exprimat prin dictonul latin ”Locus regit actum”. Acesta arată că ziua instaurării păcii în Europa este 8 mai, nu 9 mai.

Cea de-a treia semnificație a zilei de 9 Mai este Ziua Europei. În 1950, ministrul francez de Externe, Robert Schuman, propunea unificarea Europei. Primul pas a fost formarea unei Comunități a Cărbunelui și Oțelului, care este precursoarea Uniunii Europene de azi. De aceea, adevărata și singura semnificație reală a zilei de 9 Mai este aceea de sărbătoare a unității europene.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 9 mai 2018
1193