Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marton Arpad, vicepreşedinte al Comisiei Iordache: Nu există amendamente cu dedicaţie la Codurile Penale

Marton Arpad magistrati Coduri Penale.jpg

Deputatul UDMR Marton Arpad respinge criticile faţă de modificarea Codurilor Penale (Sursa foto: Facebook/Marton Arpad)
Deputatul UDMR Marton Arpad respinge criticile faţă de modificarea Codurilor Penale (Sursa foto: Facebook/Marton Arpad)

Îngrijorările internaţionale privind modificarea Codurilor Penale nu sunt justificate, declară la RFI deputatul UDMR Marton Arpad, vicepreşedinte al Comisiei Iordache. El mai afirmă că „ar fi cam exagerat” să se spună că dezbaterile din comisie au loc pe repede înainte, aşa cum susţine Opoziţia.

Întrebat ce-i transmite Opoziţiei, care a acuzat depunerea unor amendamente la Codurile Penale peste noapte, Marton Arpad a răspuns: „Amendamentele depuse peste noapte vin din partea instanţelor, judecătorilor, procurorilor, asociaţiilor acestora, CSM-ului. Şi pentru mine a fost noutate, pentru că ei au lucrat pe marginea celor trei iniţiative legislative în structurile lor şi acum câteva zile şi-au definitivat. De exemplu, Ministerul Public a venit doar pe partea generală a Codului Penal, urmând să vină săptămâna viitoare cu amendamente pe partea specială”.

Atenţionat că există şi amendamente depuse peste noapte de partidele aflate la Putere, deputatul UDMR a replicat: „Vă spun sincer că n-am urmărit în acest sens. La Codul Penal sunt circa 85 de pagini de material. În mod evident, n-aveam cum să parcurgem tot materialul. Urmează să fie dezbătută legea articol cu articol. Deocamdată, suntem la o dezbatere teoretică pe articole, că încă nu s-a dat nici un vot (...). Trebuie să vă spun că în conformitate cu prevederea constituţională, în cazul oricărei decizii a CCR, în 45 de zile trebuie Parlamentul să modifice legea. Deci 45 pentru două Camere. Ar fi cam exagerat să se spună că este o acţiune prea rapidă, din moment ce sunt articole considerate a fi neconstituţionale de ani de zile”.

 

Amendamente cu dedicaţie? „Vă spun sincer, nu”

 

Marton Arpad nu împărtăşeşte opinia celor care acuză existenţa unor amendamente cu dedicaţie la Codurile Penale: „Vă spun sincer, nu. Dacă este ceva cu dedicaţie şi pentru mine de neexplicat, ca să zic aşa, este faptul că iniţiativa legislativă nu încearcă să găsească o formulă pentru abuzul în funcţie, ceea ce este declarat a fi neconstituţional. Deci dacă este ceva cu dedicaţie este tocmai, adică se poate spune că este cu dedicaţie a neraportării acestui proiect de lege la un element care este considerat a fi neconstituţional. În rest, nu ştiu care ar fi acele elemente care sunt şi pe cine vizează, nu cunosc eu chiar atât de în detaliu fiecare caz penal, încât să-mi dau seama care ar fi articolul cu dedicaţie”.

Sunt justificate îngrijorările GRECO şi ale ambasadorului american, Hans Klemm, legate de modificarea legislaţiei penale? Deputatul UDMR crede că nu: „Vă spun sincer, nu văd de ce ar fi justificate. Înainte de acest raport al GRECO, a fost o întâlnire a delegaţiei cu reprezentanţii comisiei noastre. Ei au avut nişte îngrijorări, noi le-am arătat că aşa ceva nu există în proiectul de lege. Cu toate acestea, a apărut în raport. Aşa că ce să vă spun...”.

 
Marton Arpad, despre amendamentele aduse Codurilor Penale