Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


9 mai, Ziua Europei: 68 de ani de la fondarea UE. Istorie și semnificații

schuman.jpg

Ministrul francez de Externe, Robert Schuman, este unul dintre ”părinții” fondatori ai UE
Ministrul francez de Externe, Robert Schuman, este unul dintre ”părinții” fondatori ai UE
Sursa imaginii: 
www.robert-schuman.eu

Azi e celebrată Ziua Europei. Ca în fiecare an pe 9 mai, statele bătrânului continent marchează prin diverse evenimente pacea şi unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunţată declaraţia Schuman, în 1950. Era primul pas în direcţia creării Uniunii Europene pe care o știm astăzi.

În cadrul unui discurs istoric ţinut la Paris, pe 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propune a stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei, amintește europa.eu preluat de Agerpres.

Schuman citea atunci în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte patru state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene.

Ministrul francez propunea practic crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinată cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. Ţările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict care a lăsat în urma sa pagube materiale imense: Al Doilea Război Mondial.

 

 

 “Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă.Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice“, spunea în urmă cu 68 de ani Robert Schuman care avea sa prezinte ideea lui Jean Monnet, autorul planului Uniunii Europene, de a face razboiul imposibil.

 “Vor fi schimbate destinele acelor regiuni care s-au dedicat în trecut fabricării muniţiei de război, dar care au fost, în acelaşi timp, cele mai constante victime ale conflictelor”, sublinia Schuman.

Monnet, declara la rândul său: “Solidaritatea de producţie astfel stabilită va demonstra că orice război între Franţa şi Germania devine nu numai inimaginabil, ci şi imposibil din punct de vedere material.”

La scurt timp, Konrad Adenauer, cancelarul Germaniei de Vest, anunța ca este de acord cu propunera lui Schuman. Italia, Belgia, Luxembourg si Olanda se alatura. Un an mai târziu, statele fondatoare se intalneau și semnau Tratatul de Paris ce duce la aparitia Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelulului, ”strămoșul” Uniunii Europene de astăzi.

Creșterea economică urma să explodeze în rândul statelor ce au urmat calea propusă de Schuman, Monnet și de restul părinților fondatori ai Europei. Concomitent, peste estul continentului cădea cortina Comunismului.

Astazi, Uniunea Europeana este prima economie a lumii, cu un produs intern brut de 13.900 miliarde de euro (Statele Unite au un PIB de aproximativ 13.400 miliarde euro, iar China 8.695 miliarde euro).