Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Contre Toader-Preşedinţie la CCR privind revocarea lui Kovesi

contre_toader_presedintie_ccr_kovesi.jpg

CCR urmează să tranşeze disputa Guvern-Preşedinţie privind revocarea lui Kovesi (Sursa foto: pixabay)
CCR urmează să tranşeze disputa Guvern-Preşedinţie privind revocarea lui Kovesi (Sursa foto: pixabay)

Dezbaterile CCR privind revocarea şefei DNA au fost amânate până pe 30 mai. Refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi este unul exclusiv politic, a declarat joi ministrul Justiţiei, în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale.

Tudorel Toader susţine că legea nu-i oferă preşedintelui opţiunea de a accepta sau nu propunerea ministrului Justiţiei de revocare a procurorilor din funcţii de conducere, ci obligaţia.

Reprezentantul Guvernului afirmă că preşedintele nu are drept de veto asupra revocării procurorilor din funcţii de conducere: „Ministrul Justiţiei propune, CSM dă un aviz consultativ, apoi urmează preşedintele României, care nu are drept de veto. Dacă interpretăm textele legale, într-o interpretare gramaticală, vedem că se spune că revocarea procurorului se face de preşedinte, la propunerea ministrului. Este reglementată o obligaţie a preşedintelui, nu o opţiune, textul de lege nu precizează o posibilitate”.

De partea sa, reprezentanta Preşedinţiei la şedinţa de joi a CCR pe tema revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu a precizat că nu poate fi vorba de un conflict juridic de natură constituţională între preşedinte şi ministrul Justiţiei: "Simpla nominalizare a unei autorităţi publice în Constituţie nu face din aceasta o autoritate care să aibă explicate atribuţiile ce-i revin în textul constituţional. Din acest punct de vedere, nu poate fi vorba de un conflict juridic de natură constituţională între preşedintele României, care are atribuţii explicitate în Constituţie şi ministrul Justiţiei, care îşi are atribuţiile prevăzute într-o lege".