Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


MAE confirmă că a blocat o declaraţie a UE privind mutarea ambasadelor la Ierusalim

mae_blocat_declaratie_ue_ambasade_ierusalim.jpg

Un nou episod din scandalul mutării ambasadelor la Ierusalim (Foto: Reuters/Baz Ratner/arhivă)
Un nou episod din scandalul mutării ambasadelor la Ierusalim (Foto: Reuters/Baz Ratner/arhivă)

Ministerul român de Externe confirmă că a blocat o declaraţie a Uniunii Europene privind mutarea ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim. Asta după ce presa israeliană a scris că România, Cehia şi Ungaria s-au opus adoptării unei declaraţii comune a ţărilor membre ale Uniunii. Documentul ar fi urmat să condamne decizia SUA de a muta ambasada din Israel la Ierusalim.

MAE român precizează într-un comunicat că textul propus spre adoptare era unul „lipsit de echilibru”, care punea accentul pe un singur element, respectiv mutarea ambasadelor europene în Israel la Ierusalim.

Potrivit ministerului, s-a convenit într-un final transmiterea unei declaraţii în numele şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini: „Ținând cont de contextul regional deosebit de complicat și în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acțiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim. Menționăm, de asemenea, că poziții similare au fost adoptate și de alte state membre UE, Ungaria și Cehia. În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini”.

După apariţia informaţiei privind blocarea acelei declaraţii, Autoritatea Palestiniană a acuzat cele trei ţări că au încălcat Dreptul internaţional.