Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dan Dungaciu, despre mutarea ambasadei: Intrăm iar în logica noua Europă vs vechea Europă

dan_dungaciu_mutare_ambasada_noua_europa_vechea_europa.jpg

Care este poziţia oficială a României în privinţa mutării ambasadei la Ierusalim? (Foto: AFP)
Care este poziţia oficială a României în privinţa mutării ambasadei la Ierusalim? (Foto: AFP)

Poziţia României în scandalul mutării ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim se înscrie în logica unui conflict dintre vechea şi noua Europă. O spune la RFI profesorul şi sociologul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Ministerul român de Externe a confirmat că a blocat alături de Cehia şi Ungaria o declaraţie a Uniunii Europene ce ar fi urmat să condamne decizia Statelor Unite de a-şi muta ambasada din Israel la Ierusalim. Bucureştiul a precizat într-un comunicat că textul propus spre adoptare era unul „lipsit de echilibru”.

Dan Dungaciu spune ce consecinţe va avea această poziţionare a României: „La nivelul relaţiilor euro-atlantice, gestul Bucureştiului din această perspectivă este unul care ne duce înapoi în logica lui Donald Rumsfeld din 2003, noua Europă versus vechea Europă, noua Europă mult mai apropiată de SUA şi mult mai ataşată NATO decât statele din vechea Europă. Deci intrăm într-o logică de tipul acesta”.

Sociologul afirmă că „pe plan intern, se redeschide dezbaterea cine face politica externă în România şi care poziţie trebuie să fie considerată poziţia statului român în politica externă, pentru că tensiunea aceasta este neclarificată (...). Cred că este un pic de confuzie şi la nivelul partenerilor europeni ai României. Trebuie să dăm mesaje clare, cine face politica externă şi care are dreptul ultimului cuvânt sau când e vorba de decizia ultimă cine va fi cel cu care trebuie discutat la Bucureşti”.

Dan Dungaciu, despre poziţia României în scandalul mutării ambasadelor la Ierusalim