Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Catalonia - Quim Torra și-a asigurat majoritatea necesară investiturii

quim-torra-tw.png

Catalonia - Quim Torra și-a asigurat majoritatea necesară investiturii
Sursa imaginii: 
twitter.com

Candidatul separatiștilor catalani la conducerea executivului de la Barcelona, Quim Torra, desemnat săptămâna trecută de Charles Puigdemont pentru a-i succede în funcţie, nu a reușit sâmbătă să treacă de votul parlamentului, obținând doar 66 de voturi pentru, cu doar două mai puțin față de majoritatea absolută necesară investiturii. Luni, în cursul dimineții, vor fi reluate lucrările Legislativului regional pentru a supune din nou candidatura aprobării deputaților catalani. De data aceasta lui Quim Torra îi este suficientă doar o majoritate simplă pe care i-o poate asigura blocul secesionist format din Junts per Catalunya și Esquerra Republicana, care însumează 66 de deputați, cu condiția ca cei patru deputați de la CUP, extrema stângă catalană, să nu voteze contra acestei candidaturi.

Quim Torra deja nu mai are emoții și se poate considera noul preşedinte al Cataloniei. Deși nu a reuşit să treacă de primul vot al parlamentului, deoarece formațiunea anticapitalistă CUP, a părăsit coaliția secesionistă în aceasta legislatură, iar sâmbăta s-a abținut de la vot, neasigurând majoritatea absolută necesara investiturii, în cursul zilei de luni, în cea de a doua sesiune dedicată alegerii președintelui catalan, CUP se va menține în aceeași poziție, asigurându-i de data aceasta lui Quim Torra majoritatea simplă necesară în acest moment investiturii. Anticapitaliştii de la CUP au generat putină emoţie în acest sfârşit de săptămână şi au lăsat decizia votului de luni în mâinile militanților, care au decis în cele din urmă să nu blocheze investitura lui Quim Torra, dar nici să voteze favorabil, deoarece anticapitaliștii vor, conform propriilor declarații, să facă o ˝opoziție constructivă˝. Deşi este o formaţiune reprezentată de doar patru deputaţi, au fost protagoniştii acestui sfârşit de săptămână şi vor rămâne probabil arbitrii noi guvernări catalane.

Dar dincolo de toate aceste, noul protagonist al mişcarii secesioniste catalane este indiscutabil Quim Torra, alesul lui Carles Puigdemont pentru a-i succede in funcția de președinte. Discursul de investitură de sâmbătă a confirmat toate aşteptările,Torra face parte din eşalonul cel mai radical al mişcării secesioniste şi a acceptat  bicefalia și provizoratul exercitării funcției de preşedinte, așa cum a fost gândită și pregătită de Carles Puigdemont din Berlin, fiindcă fostul președinte avertiza că în octombrie vor fi convocate noi alegeri, dacă statul spaniol continuă cu persecuţiile împotriva catalanilor. Torra a prezentat un program în care placa turnantă este instaurarea unei republici, care, în opinia lui, va fi soluția tuturor problemelor cu care se confruntă Catalonia.

O intervenție în care, în afară de faptul că și-a exprimat loialitatea față de  Puigdemont, a subliniat că există toată determinarea pentru a continua cu procesul  separatist și că gestionarea acestuia, implică fidelitate față de rezultatul referendumului separatist din întâi octombrie, față de declarația de independență și de programul electoral cu care au fost câștigate alegerile din 21 decembrie anul trecut. „Vom fi fideli mandatului popular  din  întâi octombrie și vom lupta pentru obținerea statutului de republică independentă“ îș asigura acesta coreligionari. Deși a subliniat că proiectul său va avea întotdeauna ca prioritate "dialog, pactul și buna înțelegere", un mesaj pe care l-a adresat direct regelui Felipe al VI-lea și premierului, Mariano Rajoy. Însă nota dominantă a discursul lui Quim Torr a lăsat senzația că procesul confruntativ cu Madridul va continua cel puțin la aceeaşi intensitate cu care ne-am obişnuit anul trecut, chiar dacă există o amplă majoritate în rândul deputaților separatiști care ar dori ca totul sa se desfăşoare în limitele legalității instituite de statul spaniol.

Reluarea discursul de ruptură și de confruntare a suscitat protestele opoziţiei catalane şi ale întregii clase politice spaniole, care i-au reproșat pentru opiniile încărcate de hispanofobie în care afirma, printre altele, că, citez „fascismul spaniolilor care trăiesc în Catalonia este infinit, patetic, respingător și brutal“.

La rândul ei, Ines Arrimada, liderul opoziției catalane, îi reproşa lui Torra că, citez:  Nu ați venit să guvernați Catalonia, ci să garantați mai multe confruntări, conflicte și reluarea procesului secesionist (...) nu sunteți conștient că populația Cataloniei este divizată în două.

Mai temperată a fost replica premierului Mariano Rajoy, care afirma că, citez: „Nu vrem să judecam omul, dar ceea ce am văzut şi am ascultat nu ne place, deoarece Catalonia are nevoie de un guvern care să guverneze pentru toţi catalanii”, deși apropiații premierului îl avertizau pe Quim Torra ca deja s-a creat un precedent prin aplicarea articolului 155 din Constituție care permite intervenția Madridului într-o regiune autonomă si că orice ilegalitate comisă în numele independenței va duce din nou la pierderea autonomiei Cataloniei.

 
Ascultă AICI corespondența din Spania