Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sondaj: Socialistul Ion Ceban și candidatul independent, Silvia Radu, în turul II al alegerilor noi din Chișinău

alegeri_chisinau.jpg

Pe 20 mai, vor avea loc alegeri anticipate pentru funcția de primar al orașului Chișinău

La Chișinău, duminică, 20 mai vor avea loc alegeri anticipate pentru funcția de primar de Chișinău. Potrivit celui mai recent sondaj, prezentat luni de Institutul de Politici Publice și Centrul Civis, la scrutinul de duminică, Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor din R.Moldova ar acumula cele mai multe voturi, 30 la sută, fiind urmat de candidatul independent, Silvia Radu cu 23 la sută. Totodată, Andrei Năstase, reprezentantul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr ar obține 15 la sută din sufragii. 

Autorii Barometrului Opiniei Publice au venit cu trei scenarii, în cazul desfășurării turului doi al alegerilor locale noi din Chișinău. Așadar, candidatul independent, Silvia Radu, despre care se spune că ar fi susținută de Partidul Democrat, are cele mai mari șanse să câștige șefia capitalei. Pentru Radu ar vota 32 la sută dintre alegători, în timp ce Ion Ceban, candidatul socialiștilor ar obține 31 la sută din sufragii.(37 %indeciși).

Un alt scenariu. Din nou fostul primar interimar, Silvia Radu cotată cu cele mai mari șanse. Candidatul independent ar avea 33 la sută, iar pentru candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase ar vota 21 la sută dintre locuitorii capitalei. (46% indeciși).

Și cel de-al treilea scenariu, prezentat de autorii sondajului, valabil pentru cel de-al doilea tur – candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban ar acumula 33 la sută din voturi, iar Andrei Năstase, (PPDA), 27 la sută din sufragii. (40% indeciși)

Potrivit sondajului, în primul tur, la Bălți, cele mai multe voturi le-ar acumula candidatul Partidului Nostru al lui Renato Usatîi 28%, urmat de candidatul socialiștilor, Alexandr Usatîi 26%. 

Sondajul a fost realizat de Centrul de Analize si Investigații Sociologice CIVIS pentru Institutul de Politici Publice, cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova, în perioada 19 aprilie – 9 mai pe un eșantion total de 1123 de persoane, cu 409 respondenți suplimentar la Chișinău și 200 la Bălți. Marja de eroare este de + / - 4%.

Analistul politic, Nicolae Negru spunea la RFI că participarea la vot este principala problemă a scrutinului de duminică. În context, comentatorul a menționat că ”există pericolul ca forțele pro-europene să piardă capitala și acum ar trebui să-i convingă pe cetățeni să vină la aceste alegeri”.„ Electoratul de stânga este mai consolidat și poate să vină la alegeri. forțele pro-europene comit greșeala că pedalează pe această miză geopolitică sau anti-oligarhică, în loc să prezinte un candidat credibil, un manager, un om cu experiență care ar putea scoate Chișinăul din mizeria în care se află”, este de părere comentatorul moldovean. 

La alegerile anticipate din 20 mai, locuitorii capitalei ar urma să-și dea votul pentru unul din cei 11 candidați, înscriși în cursă și anume, socialistul Ion Ceban, Valeriu Munteanu (Partidul Liberal), Andrei Năstase (PPDA), Alexandr Roșco (Partidul Casa Noastră Moldova), Vasile Costiuc (Partidul Democrația Acasă), Constantin Codreanu (Partidul Unității Naționale), Victor Strătilă (Partidului Verde Ecologist), Maxim Brăila (Partidul Popular din R.Moldova), Alexandra Can (Partidul Național Liberal), Silvia Radu, candidat independent și Alexandru Mîțu (Partidul Ruso-Slavean din  Moldova).