Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șeful MI5: Guvernul Rusiei - minciuni pe față și huliganism criminal

andrew_parker.jpg

Andrew Parker
Directorul MI5, Andrew Parker, a acuzat guvernul Rusiei de minciuni pe față și huliganism criminal
Sursa imaginii: 
BBC

Directorul general al MI5, serviciul de securitate britanic, Andrew Parker, a atacat virulent guvernul Rusiei, acuzându-l de "minciuni pe față" și "huliganism criminal" și de "încălcări flagrante ale regulilor internaționale". Șeful spionajului britanic a reamintit și că organizația Statul Islamic continuă să prezinte un pericol în Europa. 

Într-un discurs ținut la Berlin în fața reprezentanților serviciilor secrete din Uniunea Europeană, Parker a lansat acuzații fără precedent pentru un spion șef.

Precizând că se referă la guvernul Rusiei și nu la Rusia ca țară sau la poporul rus, Parker s-a referit la folosirea de gaze neurotoxice în tentativa de asasinat din luna martie a fostului spion Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia în localitatea Salisbury din sudul Angliei.

Kremlinul a dezmințit cu vehemență orice implicare, dar Parker a spus că atacul a fost urmat de o campanie de dezinformare dezgustătoare menită să semene confuzie și îndoială.

El a reamintit că sursele oficiale și oficioase au lansat peste 30 de teorii care să contracareze acuzațiile britanice în cazul Skripal.

Parker a spus că scopul acestor campanii ale Moscovei este semănarea dubiilor, diluarea adevărului cu falsități, distragerea atenției cu știri inventate și tentativa de divizare a alianțelor. 

"Minciuna pe față pare să fie practica uzuală, cuplată cu ridiculizarea criticilor. Doctrina de stat a Rusiei deja bine însușită de împletire a manipulării prin media, dezinformare prin rețele sociale și distorisonarea cu forme noi și vechi de spionaj, nivele ridicate de atacuri cibernetice, forța militară și huliganismul criminal este ceea ce înseamnă în zilele noastre 'amenințări hibride' ", a spus Parker.

Terorismul islamist

În acest context el a menționat și atacul cu arme chimice de la Duma din Siria, de care a fost acuzat regimul președintelui Bashar al Assad prilej cu care aliații săi de la Moscova s-au dedat la pomparea aceluiași torent de minciuni. 

Andreea Cristea Andreea Cristea a fost o victimă a atentatului terorist islamist de la Londra din 22 martie 2017

Parker s-a referit și la amenințarea teroristă în Europa care vine în continuare în principal de la organizația Statul Islamic, dar și de la Al Qaeda și alte organizații teroriste islamiste. 

El a reamintit că din 2016 încoace au avut loc 45 de atacuri teroriste în șapte țări europene, iar în Marea Britanie au fost ucise în 2017 în astfel de atentate 35 de persoane. 

Parker a avertizat că prăbușirea așa-numitului Califat din Siria și Irak nu a slăbit amenințarea din partea organizației Statul Islamic și că din martie anul trecut serviciile secrete britanice au dejucat 12 atentate teroriste islamiste, totalul ridicându-se la 25 de atentate teroriste dejucate în Marea Britanie din 2013 încoace.

În concluzie Parker a spus că în vederea contracarării amenințărilor enumerate de el se impune continuarea cooperării între agențiile de securitate ale statelor membre UE.

El dat asigurări că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu va afecta în niciun fel parteneriatele dintre aceste agenții în asigurarea securității colective pe continent.  

 
Ascultați relatarea corespondentuli RFI la Londra, Petru CLEJ