Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Norica Nicolai, despre mutarea ambasadei: Se poate negocia, deşi lucrurile sunt cam decise

Sursa foto: noricanicolai.ro

Întâlnirea Iohannis-Dăncilă de marţi probabil nu va schimba decizia Guvernului privind ambasada din Israel, declară la RFI europarlamentarul Norica Nicolai, preşedinta Consiliului Naţional ALDE.

În opinia eurodeputatei Norica Nicolai, „va fi o nouă discuţie, care probabil nu va schimba în nici un fel decizia Guvernului de a prospecta posibilitatea schimbării reşedinţei ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Este adevărat că şi în UE statele membre nu au o poziţie comună, deşi Serviciul de Acţiune Externă, prin vocea doamnei Mogherini, a încercat să condamne această mutare. În aceste momente, se vede clar lipsa de coeziune şi nevoia unei politici externe comune”.

Ea susţine că „preşedintele niciodată n-a avut decât un rol formal, nu un rol activ şi mai mult a reacţionat. Cred că lucrurile acestea trebuiau discutate într-o cooperare instituţională foarte bună în materie de politică externă, pentru că ambele componente şi Preşedinţia şi Guvernul României au responsabilitate partajată în materie de politică externă”.

Atenţionată că de fapt Guvernul este cel care l-a ocolit pe preşedinte în acest subiect, Norica Nicolai a replicat: „Nu l-a ocolit deloc, pentru că şi-a realizat atribuţiile pe care le avea, după lege. Acel memorandum nu ia decizia, ci solicită o analiză în vederea luării acestei decizii. Deci în momentul de faţă, lucrurile se pot negocia, deşi în opinia mea, lucrurile sunt cam decise şi opţiunea pentru SUA şi deciziile pe care acestea le iau, pe care România se vede că le urmează este vizibilă”.

Întrebată ce ar mai fi de negociat, din moment ce lucrurile sunt decise, ea a răspuns: „Preşedintele poate fi convins de justeţea acestei decizii sau poate să convingă cealaltă parte că această decizie nu este în interesul României, dar nimeni nu încearcă să facă lucrul ăsta”.

 

Un nou blocaj instituţional, tranşat de CCR?

 

Trebuie România să-şi mute ambasada la Ierusalim? „România dacă ia decizia să urmeze politica externă a actualei administraţii de la Washington, cu siguranţă poate s-o facă”, spune europarlamentarul.

Ce se va întâmpla dacă preşedintele Klaus Iohannis se opune? „O să intrăm din nou într-un blocaj instituţional şi asta nu este de dorit”, afirmă Norica Nicolai.

De unde ar putea veni soluţia? „Sper să nu vină din nou de la CCR. Să vină din dialogul între Guvern, Parlament şi preşedinte”, declară ea.

Întrebată dacă ambasada României poate fi mutată la Ierusalim, fără ca preşedintele României să fie de acord, Norica Nicolai a răspuns: „Din punctul meu de vedere, în arhitectura noastră constituţională, preşedintelui i se dau atribuţii de politică externă, în special în numirea ambasadorilor. Niciodată, nimeni nu s-a gândit la chestiuni de tipul acesta, mutarea ambasadelor. De regulă, Guvernul o face”.

Întrebată dacă aceasta nu este o forţare a Constituţiei, reprezentanta ALDE a declarat că „nu e o forţare, e o Constituţie care tace şi care nu reglementează aceste aspecte”.

Norica Nicolai spune că „este foarte greu să modifici Constituţia. Vedeţi câţi ani ne-au trebuit să facem o comisie constituţională, să încercăm să modificăm şi alte texte care sunt vagi şi care au generat de-a lungul timpului conflicte şi nu cred că în momentul de faţă este posibilă o modificare constituţională, cu un an şi jumătate înainte de alegeri. Este un proces care trebuie gândit, dincolo de interesele oamenilor care ocupă anumite posturi în statul român”.

 
Norica Nicolai, despre întâlnirea Iohannis-Dăncilă pe tema ambasadei în Israel