Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce se amplifică protestele în Fâșia Gaza

gaza.jpg

Demonstranți palestinieni în Fâșia Gaza, 14 mai 2018
Image source: 
REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Palestinienii marchează azi momentul din 1948 când sute de mii dintre ei au fost obligați să-și părăsească locuințele sau au fugit de luptele apărute la crearea statului Israel.

Totul se întâmplă la o zi după ce armata israeliană a ucis cel puţin 58 de demonstranţi palestinieni şi a rănit alţi aproape 2.800 în timpul violenţelor care au avut loc ieri pe fondul inaugurării ambasadei SUA la Ierusalim.

Ziua de luni a fost cea mai sângeroasă din conflictul israeliano-palestinian de la războiul din vara lui 2014 din Fâşia Gaza, iar azi protestele vor atinge punctul culminant.

În urma violenţelor produse ieri, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut trei zile de doliu şi o grevă generală în teritoriile palestiniene.

Sirenele care avertizează în privința atacurilor cu rachete au început să sune dimineață lângă granița cu Fâșia Gaza, a anunțat armata israeliană, dar nu este clar dacă vreo rachetă a fost trasă din enclava palestiniană.

După incidentele violente de ieri, mii de persoane urmează să protesteze din nou atât la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel cât și în Cisiordania scriu agențiile internaționale de presă. Azi palestinienii marchează 'Ziua Catastrofei', aşa cum numesc momentul în care a fost creat statul Israel în urmă cu 70 de ani.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească după amiază în urma ciocnirilor şi manifestaţiilor împotriva inaugurării ambasadei americane de la Ierusalim. 

Decizia Washingtonului a fost condamnată de o mare parte a comunităţii internaţionale şi a provocat furia palestinienilor, care doresc ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului lor stat independent.

Turcia și-a rechemat ambasadorii din Israel și SUA în urma violențelor din Fâșia Gaza. De partea sa, armata israeliană şi-a justificat acţiunile afirmând că soldaţii săi au urmat 'procedurile operaţionale standard' pentru a-i respinge pe palestinienii care au încercat să treacă de bariera de securitate.

Însă mişcarea palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza începând din 2007, l-a acuzat pe preşedintele american Donald Trump pentru aceste violenţe, iar Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, a cerut tragerea la răspundere a celor vinovaţi de 'încălcări revoltătoare ale drepturilor omului'.