Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Republica Moldova a obținut statutul de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice

moldova.jpg

Image source: 
Facebook / Igor Dodon

Republica Moldova a obținut statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. O decizie în acest sens a fost luată, luni, la Soci de reprezentanții Consiliului Suprem Economic Eurasiatic. Propunerea de a oferi R.Moldova acest statut a venit din partea președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin și a fost susținută de liderii țărilor membre ale Uniunii Economice Eurasiatice. 

După decizia adoptată la Soci, șeful statului, Igor Dodon a ținut un discurs la ședința Consiliului Economic Suprem Eurasiatic și le-a mulțumit șefilor statelor -partenere pentru încredere. ”Obținerea statutului de observator ne va permite să colaborăm cu mai mult succes cu țările Uniunii Economice Eurasiatice în domeniul comerțului, agriculturii, industriei, IT, economiei digitale și în multe alte sfere economice”, a declarat Dodon.

Totodată, președintele moldovean a ținut să precizeze că ”astăzi doar dialogul și cooperarea economică reciproc avantajoasă, politica externă echilibrată poate asigura dezvoltarea stabilă și menținerea statalității a Republicii Moldova”.

Cei care au votat pentru ca R.Moldova să devină stat observator în cadrul Uniunii Ecomice Eurasiatice, pe lângă Vladimir Putin, a fost și președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, cel al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, președintele Kîrgîzstanului, Sooronbay Jeenbekov, dar și primul ministru al Armeniei, Nikol Pașinyan.

După încheierea ședinței Consiliului Economic Suprem Eurasiatic, Igor Dodon a s-a întâlnit cu Vladimir Putin, aceasta fiind cea de-a opta întrevedere între cei doi șefi de stat. Dodon i-a mulțumit omologului său rus pentru susținerea Republici Moldova în obținerea statutului de observator în cadrul Uniunii. Dodon și Putin au discutat și subiecte de pe agenda bilaterală. Potrivit unui comunicat de presă al Președinției de la Chișinău,”Dodon și Putin au constatat că există un dialog foarte bun la nivelul șefilor de stat, spre deosebire de contactele deloc productive la nivel de guverne”.

Igor Dodon i-a promis lui Vladimir Putin că va participa la Forumul Economic Mondial ce va avea loc în Sankt-Petersburg, pe 24-26 mai.

Foto: Facebook / Igor Dodon

Vicepremier moldovean: ”Decizia de la Soci nu are vreo implicație juridică, doar o mostră de politicianism cras din partea lui Dodon”

După ce R.Moldova a obținut la Soci statutul de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice, vicepremierul pentru integrare europeană de la Chișinău, Iurie Leancă a venit cu o reacție. Oficialul moldovean susține că decizia de ieri nu are nicio implicație juridică pentru Republica Moldova. ”E doar o mostră de politicianism cras din partea lui Dodon. Dânsul continuă acțiunile de prejudiciere a intereselor naționale ale statului nostru, creând confuzie privind obiectivele reale de politică externă și internă ale Republicii Moldova. Dacă tot zice că are prieteni la Kremlin, mai bine s-ar preocupa ca Rusia să-și respecte angajamentele ce țin de conflictul transnistrean, de exemplu, sau obligațiile sale pe zona de liber schimb din CSI, pe care le încalcă flagrant din 2014, iar producătorii noștri în continuare sunt tratați discriminatoriu de către autoritățile ruse”.
Aderarea la Spațiul Comun Aerian al UE a dus la ieftinirea biletelor și la creșterea destinațiilor pentru cetățenii Republicii Moldova. Regimul liberalizat de vize a permis cetățenilor noștri dreptul de a călători liber în UE. Acordul de liber schimb cu UE a permis vinderea producției noastre pe una dintre cele mai mari pieți din lume”, susține Iurie Leancă.

Ascultă aici corespondența de la Chișinău