Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Este obligatoriu ca politica externă să se facă numai în interesul României

iohannis_si_dancila.jpg

Image source: 
www.presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis cere cooperare instituțională loială și corectă în privința politicii externe și precizează că aceasta trebuie să se facă numai în interesul României. Este reacția Administrației Prezidențiale după ce șeful statului s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă. Tot Klaus Iohannis a spus că deciziile majore de politică externă trebuie luate întotdeauna cu responsabilitate şi discernământ.          

Președintele Klaus Iohannis a discutat aproximativ o oră cu premierul Viorica Dăncilă, vicepremierul Ana Birchall și cu ministrul de Externe Teodor Meleșcanu.

Principalul subiect l-a reprezentat mutarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Dar șeful statului a cerut explicații și cu privire la blocarea de către România a unei inițiative europene care critica relocarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a subliniat că este obligatoriu ca politica externă a României să se facă numai în interesul țării noastre și că este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat.

Totul pentru ca țara noastră să rămână un actor credibil în relația cu Statele Unite, la nivelul Uniunii Europene și al NATO. Șeful statului a atras atenția că un astfel de domeniu are câteva linii roșii de la care decidenții politici nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică. Iar schimbarea poziției echilibrate și echidistante pe care România a avut-o până acum nu ar face decât să producă îngrijorare și neliniște. Din acest motiv, președintele a cerut cooperare instituțională loială și corectă și a subliniat că aceasta este conduita care trebuie să ghideze toate acțiunile Guvernului, în interesul național. Premierul Viorica Dăncilă dar și ceilalți membri ai Guvernului prezenți la întâlnire sunt de acord cu șeful statului și spun că e nevoie de o abordare instituțională loială în ceea ce privește politica externă.

Președintele României a evidențiat, totodată, că deciziile majore de politică externă ale țării noastre, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranței naționale și a cetățenilor români trebuie luate întotdeauna cu responsabilitate și discernământ.


ACTUALIZARE: Și Guvernul a reacționat după întâlnirea de la Cotroceni.

Premierul Viorica Dăncilă susține că îi revine responsabilitatea principală în implementarea Programului de Guvernare, inclusiv capitolul de politică externă.

Iar obiectivul său este susținerea intereselor României pe plan internațional. În aceste condiții, Viorica Dăncilă a subliniat că lansarea unui proces de analiză și evaluare privind posibilitatea mutarii Ambasadei României în Israel este menit să susțină obiectivele menționate.

Dăncilă amintește că Statele Unite au mutat deja ambasada, iar mai multe state analizează această propunere.

”De asemenea, prim-ministrul Viorica Dăncilă a evidențiat că elementul principal pe care se fondează această analiză este poziția principială și susținută constant de România în ceea ce privește soluţia existenţei a două state: Israel şi Palestina, care să trăiască împreună în pace, în securitate şi recunoaștere reciprocă.

Mai mult decât atât, premierul a amintit că recentul demers al României la nivelul UE viza reconfirmarea angajamentului comun pentru o soluție de pace care să consfințească existența a două state, Israel și Palestina și să evite orice măsuri unilaterale, care ar avea potențialul de a compromite procesul de pace.

Elementele propuse de România erau, astfel, în linie cu limbajul și concluziile adoptate de Consiliul European din data de 14 decembrie 2017 și în deplin acord cu poziția oficială susținută la nivel național, inclusiv de președintele României.

Premierul României a reamintit angajamentul României de a sprijini eforturile comunității internaționale în gestionarea provocărilor cu care se confruntă contextul regional deosebit de complicat.

„Pentru gestionarea cât mai eficientă a tuturor acestor provocări este nevoie de adoptarea unei poziții moderate și echilibrate din partea tuturor actorilor implicați, iar la nivel național prezența mea astăzi, la Palatul Cotroceni, este o dovadă a susținerii reale a acestui angajament și a dorinței de continuitate în domeniul politicii externe”, a declarat premierul României, la finalul întâlnirii cu președintele Klaus Iohannis”, se arată în comunicatul Guvernului.