Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Preda: Ambasada nu poate fi mutată la Ierusalim fără acordul preşedintelui Iohannis

PSD şi ALDE nu respectă Constituţia atunci când tratează chestiunile de politică externă cu superficialitatea unui tip care joacă biliard la crâşmă. Declaraţia a fost făcută la RFI de europarlamentarul Cristian Preda, membru al grupului PPE din Parlamentul European.

În opinia lui Cristian Preda, „faptul că de la Bucureşti sunt transmise două mesaje care se bat cap în cap ne marginalizează, adică atunci când ai dintr-o Capitală, indiferent că-i vorba de o Uniune sau o organizaţie internaţională, dacă ai două mesaje care se bat cap în cap, atunci eşti lăsat pe tuşă, pentru că nimeni nu ştie de unde să te ia (...). Prin felul în care Dragnea şi Dăncilă au purtat acest război intern pe tema ambasadei, au distrus un capital de credibilitate al României”.

Poate fi mutată ambasada României la Ierusalim fără acordul preşedintelui Klaus Iohannis? „Bineînţeles că nu, dar se întâmplă ceea ce se întâmpla şi în timpul lui Traian Băsescu, fie pe teme de politică externă, participarea noastră în Irak şi în Afganistan cu trupe, fie pe teme de Uniune Europeană, cine merge să reprezinte ţara la Consiliul European”, spune deputatul european.

Cristian Preda subliniază că „preşedintele este titularul politicii externe. E unul din atributele regaliene ale statului (...). Bătălia de la Putere la noi este dusă într-un stil mai golănesc, cum a observat şi domnul Pleşu şi atunci, dărâmarea statuii preşedintelui înseamnă pentru PSD şi ALDE şi încălcarea Constituţiei (...). PSD şi ALDE nu respectă Constituţia atunci când tratează chestiunile astea de politică externă cu superficialitatea unui tip care joacă biliard la crâşmă”.

 
Cristian Preda, despre mutarea ambasadei la Ierusalim