Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Phenianul amenință cu anularea summitului cu SUA

jong_trump.jpg

Image source: 
AFP

Coreea de Nord a ameninţat miercuri că anulează summitul prevăzut luna viitoare între Kim Jong Un şi Donald Trump, dacă Washingtonul continuă să pretindă ca Phenianul să renunţe unilateral la arsenalul său nuclear.

Dacă administraţia preşedintelui american "ne pune cu spatele la zid şi ne cere să renunţăm unilateral la arma nucleară, nu vom mai avea interesul pentru discuţii şi va trebui să reconsiderăm chestiunea de a şti dacă trebuie să acceptăm summitul viitor dintre Coreea de Nord şi Statele Unite", a declarat ministrul adjunct de externe citat de agenţia oficială de presă. Declarația vine în contextul în care Washingtonul pretinde "denuclearizarea completă, verificabilă şi ireversibilă" a Coreii de Nord. În cursul unui summit intercoreean extrem de rar, luna trecută la Panmunjom, , Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, şi-au reafirmat angajamentul pentru "denuclearizarea completă" a peninsulei. Această formulă este însă supusă interpretării, iar Nordul nu a făcut încă publice posibilele concesii pe care le propune.
”Ne-am exprimat deja dispoziţia de a realiza o Peninsulă Coreeană denuclearizată şi am declarat în repetate rânduri că Statele Unite trebuie să pună capăt politicii lor ostile faţă de Coreea de Nord şi ameninţărilor nucleare drept condiţii prealabile", a spus ministrul adjunct de externe. În trecut, Phenianul a pretins retragerea trupelor americane desfăşurate în Sud pentru a proteja Seulul de vecinul său, precum şi ridicarea umbrelei nucleare americane de pe aliatul lor. Acum, demnitarul nord-coreean l-a criticat pe consilierul american pentru probleme de securitate naţională, John Bolton, care a vorbit despre "modelul libian" pentru denuclearizarea Coreii de Nord. Este o "tentativă foarte sinistră de a supune Coreea de Nord la soarta Libiei şi Irakului", a acuzat oficialul de la Phenian. "Nu-mi pot reţine furia în faţa acestei politici americane", a subliniat Kim Kye Gwan. Phenianul "se îndoieşte că Statele Unite doresc cu adevărat îmbunătăţirea relaţiilor cu Coreea de Nord pe calea dialogului şi negocierii", a conchis el. Vă reamintim că, după ce a renunţat la programul său nuclear, liderul libian Muammar Gaddafi a fost ucis în cursul unei revolte sprijinite de bombardamente NATO. Până la o posibilă anulare a summitului cu Statele Unite, Phenianul a anulat o întâlnire la nivel înalt prevăzută azi cu Seulul pentru a protesta faţă de exerciţiul militar anual Max Thunder la care participă armatele sud-coreeană şi americană, a afirmat Yonhap, citând agenţia oficială nord-coreeană KCNA. Exerciţiile dintre forţele aeriene ale celor doi aliaţi constituie un antrenament pentru o invazie şi o provocare, în timp ce relaţiile intercoreene se destindeau, a adăugat Yonhap.