Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stelian Ion (USR): Dezbaterile din Comisia Iordache, pur formale. PSD, ALDE şi UDMR, atitudine agresivă

Stelian Ion Dezbateri Comisia Iordache.jpg

Opoziţia acuză lipsa dezbaterilor reale asupra Codurilor, în Comisia Iordache din Parlament (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Opoziţia acuză lipsa dezbaterilor reale asupra Codurilor, în Comisia Iordache din Parlament (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Şedinţele Comisiei Iordache sunt foarte lungi, uneori fără pauză, iar parlamentarii majorităţii sunt agresivi cu magistraţii invitaţi, care-i critică. Declaraţia a fost făcută la RFI de vicepreşedintele comisiei, deputatul USR Stelian Ion.

Stelian Ion acuză PSD că „nu lasă timp de dezbateri (...). Am primit peste 100 de amendamente la Codul de Procedură Civilă, cu foarte puţin timp înainte, astfel încât a trebuit să facem o dezbatere, aşa-zisă dezbatere la prima vedere, la prima citire a acestor amendamente (...). O dezbatere serioasă înseamnă să ai un timp la dispoziţie, să ştii despre ce e vorba, să cunoşti acele amendamente foarte bine, să le studiezi în corelare cu toată legislaţia. Aceste aşa-zise dezbateri sunt pur formale”.

Deputatul USR spune că „PSD, ALDE, UDMR au o atitudine foarte refractară şi uneori chiar mi se pare agresivă asupra criticilor aduse la aceste proiecte de legi. În momentul în care un magistrat îşi permite să aducă critici, ori i se ia dreptul la cuvânt, pur şi simplu, se limitează, se doreşte trecerea la un alt punct de pe ordinea de zi, fie făţiş sunt pur şi simplu criticaţi, în sensul că ştim noi mai bine, noi suntem legiuitorul, dvs. vedeţi-vă de problemele dvs., deşi au calitatea de invitaţi acolo. Este şi nepoliticos, până la urmă, să inviţi pe cineva să-şi spună un punct de vedere şi să ai o astfel de atitudine”.

La lucrările de miercuri ale Comisiei Iordache, după patru ore de dezbateri, din partea Opoziţiei rămăsese în sală doar Stelian Ion. El precizează că şedinţele sunt prea lungi şi fără pauză: „Şedinţele acestea se desfăşoară neîntrerupt, n-am avut nici o pauză după două ore, au fost patru ore în continuu, fără să poţi să te dezlipeşti de pe scaun. Ce e de asemenea de subliniat este faptul că nici iniţiatorii, promotorii acestor proiecte nu se aflau la masa rotundă a discuţiilor, adică lipseau foarte mulţi din PSD, la un moment dat nu mai era nimeni din ALDE. E o neseriozitate care trebuie să atragă atenţia oricărei persoane care este interesată de aceste lucruri”.

 
Stelian Ion, despre modificarea Codurilor în Comisia Iordache