Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis: Colaborarea Guvernului cu Preşedinţia pe politică externă nu este opţională

klaus_iohannis_colaborare_guvern_presedintie_politica_externa.jpg

Klaus Iohannis cere Guvernului să-l consulte pe probleme de politică externă (Sursa foto: site Preşedinţie)
Klaus Iohannis cere Guvernului să-l consulte pe probleme de politică externă (Sursa foto: site Preşedinţie)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Sofia, că nu este opţională, ci obligatorie colaborarea Guvernului cu Administraţia Prezidenţială în chestiuni de politică externă.

Discuţiile dintre autorităţile române nu trebuie să se poate "în faţa publicului global", ci în România, spune preşedintele Klaus Iohannis: "Nu am decis niciodată în chestiuni importante sau chiar mai puţin importante pentru România, fără să fiu informat. Deci un decident care se trezeşte vorbind într-o ţară străină fără să cunoască toate datele problemei greşeşte profund. Nu am de gând să greşesc în această chestiune".

Şeful statului afirmă că "în chestiunea politicii externe, colaborarea nu este opţională, este obligatorie. Nu există sau cel puţin nu ar trebui să existe abordări diferite. România va fi puternică doar în măsura în care va vorbi pe o singură voce în chestiuni importante de politică externă şi acest lucru a fost bine înţeles de toată lumea".

Klaus Iohannis declară că el va avea ultimul cuvânt în privinţa mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim: "Este bine să ştim unde stăm. De acolo se va lua o decizie şi ultimul cuvânt, conform Constituţiei, îl voi avea eu. Dar nu am decis niciodată în chestiuni importante sau chiar mai puţin importante pentru România, fără să fiu informat. Deci un decident care se trezeşte vorbind într-o ţară străină, fără să cunoască toate datele problemei greşeşte profund. Nu am de gând să greşesc în această chestiune".