Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liderii UE: Acordul nuclear iranian trebuie păstrat

lideri_ue_acord_nuclear_iranian.jpg

Preşedintele francez, premierul britanic şi cancelarul german, la Sofia (Foto: AFP/Ludovic Marin)
Preşedintele francez, premierul britanic şi cancelarul german, la Sofia (Foto: AFP/Ludovic Marin)

Liderii Uniunii Europene, reuniţi joi la Sofia, consideră că acordul nuclear cu Iranul trebuie menţinut, în ciuda retragerii Statelor Unite.

Liderii UE au discutat la Sofia despre acordul nuclear iranian, la o săptămână după decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul încheiat în 2015 cu Teheranul. Documentul prevede limitarea programului nuclear iranian, în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

“Toţi cei din Uniunea Europeană împărtăşesc ideea că acordul nu este perfect, însă trebuie să rămânem în acest acord şi să continuăm negocierile cu Iranul pe alte teme, precum programul de rachete balistice”, declară cancelarul german, Angela Merkel.

De partea sa, cancelarul austriac, Sebastian Kurz, spune că este important ca ţările UE să reacţioneze într-o manieră coordonată.

Preşedintele Donald Trump a calificat acordul nuclear cu Iranul ca fiind “defectuos”, pentru că e prost negociat şi nu dispune de suficiente elemente pentru a verifica ambiţiile regionale ale Iranului şi programul său de rachete balistice.