Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lege controversată, pe masa lui Iohannis. IPP: ”Calitatea de ales local nu e compatibilă cu cea de afacerist”

iohannis_2.jpg

Image source: 
RFI

”Termenul prea scurt, de trei ani, le permite practic aleșilor să scape de pedeapsă până la o decizie finală a Instanței, care poate veni după mai mulți ani”. Afirmația a fost făcută, la RFI, de directorul de programe al Institutului pentru Politici Publice (IPP), Adrian Moraru. El face referire la o lege controversată trecută cu succes prin votul Parlamentului și asupra căreia urmează să se pronunțe Klaus Iohannis.

O lege controversată, care a trecut de votul decizional al Camerei Deputaților, va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Este vorba despre legea deputatului PSD Cătălin Rădulescu, susținută de peste o sută de parlamentari PSD.

Proiectul de act normativ prevede că situațiile de incompatibilitate sau conflict de interese în care se pot regăsi aleșii se prescriu după o perioadă de trei ani. În plus, inițiativa le permite aleșilor locali să desfășoare activități în sectorul privat în domenii care nu au legătura cu atribuțiile de aleși locali.

”Ambele prevederi sunt discutabile”, comentează, la RFI, Adrian Moraru, director de programe la Institutul pentru Politici Publice (IPP). În primul caz, ”termenul prea scurt, de trei ani, le permite practic aleșilor să scape de pedeapsă până la o decizie finală a Instanței, care poate veni după mai mulți ani”, spune Adrian Moraru.

Ascultă:Cea de-a doua prevedere este, de asemenea, controversată: ”calitatea de ales local nu este compatibilă cu cea de afacerist”,  afirmă directorul de programe de la IPP.

Proiect controversat, adoptat miercuri de Camera Deputaților, este inițiativa deputatului PSD Cătălin Rădulescu și este susținut de peste o sută de parlamentari PSD. A primit a primit 196 voturi "pentru", 59 "împotrivă" și 4 abțineri.

După votul din camera inferioară a Parlamentului, proiectul merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Ascultă interviul acordat RFI de Adrian Moraru, director de programe la IPP:

 
Adrian Moraru, director de programe la IPP, despre legea lui Cătălin Rădulescu