
Politică
Alegeri locale anticipate cu miză importantă la Chișinău
alegeri_moldova.jpg

Am avut o campanie electorală în mare parte liniștită. Contestații, acuzații reciproce, lansate de candidați. Pe principalele străzi pot fi zărite panouri imense ale candidaților cotați cu șanse. Avem și afișaj electoral destul. Dezbateri la radio și televiziune. Principala platformă de comunicare rămâne a fi Facebook-ul. Aici, apar postări sponsorizate ale candidaților. Unul promite că vom avea cu adevărat un oraș european, alt candidat - va construi, nu va cârpi. ”Uniţi pentru Chişinău.Reuşim împreună!”, promite candidatul pro-european. Totodată, un candidat independent se vede deja edil și susține că este primarul oamenilor, candidatul unioniștilor se vrea un primar care unește, în timp ce socialiștii vin cu sloganul”Salvăm Capitala, apoi Salvăm şi Ţara!”.
”Orașul a ajuns în mizerie, iar cei care vor veni, nu vor face mare lucru”
Dacă ar fi să vorbim despre cum arată Chișinăul în această perioadă, locuitorii orașului probabil și-ar dori alegeri în fiecare an. Acum, ca niciodată, străzile sunt reparate, în fiecare sector al capitalei este aplicat marcajul rutier. Sunt cârpite până și drumurile secundare. Totul se face practic peste noapte. Trotuarele din parcuri sunt reparate și curățate. Sunt amenajate chiar și piste pentru bicicliști. Chișinăuenii abia așteaptă și scrutinul de anul viitor, când vom avea din nou alegeri locale, dar ordinare. Măcar așa, spun ei, orașul va prinde viață. Unii cu care am discutat spun că nu vor merge să voteze întrucât nu mai au încredere în cei aleși. ”Orașul a ajuns în mizerie, iar cei care vor veni, nu vor face mare lucru. Ne-am pus speranțe în pro-europeni și vedem în ce hal a ajuns să arate așa zisa capitală europeană”, mi-a spus Elena Croitoru.
Sunt însă și dintre cei, îndeosebi vorbitori de rusă care afirmă că acum este momentul să schimbăm starea de lucruri, iar cei care o pot face sunt anume socialiștii.
Așadar, scrutinul de duminică va fi un test în preajma alegerilor parlamentare și în funcție de rezultate unii vor fi încurajați, alții descurajați, în viitoarele alegeri legislative.
Comentator: Dacă nu votăm candidatul opoziției unite, alternativa ar fi instalarea unui produs simbiotic al intereselor convergente ale PD-PSRM
Comentatorul politic, Igor Munteanu susține că ”în ceasul al XII, partidele autentic europene au obligația să-și încurajeze simpatizanții să voteze pentru singurul candidat al opoziției unite, Andrei Năstase. Și asta pentru că alternativa ar fi instalarea unui produs simbiotic al intereselor convergente ale PD-PSRM. Un asemenea model de guvernare simbiotică va genera efecte negative în lanț pentru agenda de schimbare a Chișinăului și R.Moldova. Eu cred ca avem dreptul și obligația să dăm un vot rațional, calculat, făra spoileri și iluzii, în contextul unei mobilizări maxime”, a scris expertul joi pe pagina sa de Facebook.
În ultima perioadă, la Chișinău au fost lansate mai multe sondaje. Candidatul independent, Silvia Radu, promovată intens în această campanie de posturile de televiziune, controlate de democratul Vlad Plahotniuc, este cotată cu cele mai mari șanse să ajungă în turul doi. Precizăm aici că Partidul Democrat nu a înaintat vreun candidat la alegerile locale noi, iar la alte scrutine candidatul acestei formațiuni avea rezultate foarte modeste. Fostul primar interimar, Silvia Radu despre care comentatorii zic că este de fapt candidatul democraților și a venit pe ușa din spate a Primăriei, ar acumula, potrivit Barometrului Opiniei Publice, realizat de Institutul de Politici Publice, peste 30 la sută din voturile alegătorilor. Radu se va duela cel mai probabil, în turul doi, cu socialistul, Ion Ceban.
La scrutinul de duminică, în schimb, candidatul Partidului Socialiștilor ar acumula cele mai multe voturi, 30 la sută, fiind urmat de Silvia Radu, cu 23 la sută. Totodată, Andrei Năstase, reprezentantul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr ar obține 15 la sută din sufragii.
Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu care și-a declarat susținerea pentru Andrei Năstase, a lansat joi un apel la unitate prin care a îndemnat forțele de dreapta să-și unească eforturile la alegerile pentru Primăria capitalei. Liberalii au spus clar că nu vor da curs acestui îndemn, iar candidatul unioniștilor, a avut un răspuns succint.”Uneori, pierzi războiul, dar câștigi pacea”.
Între timp, Partidul Democrat consideră că Partidul Socialiștilor și Partidul Liberal și-au pierdut dreptul moral de a mai gestiona Chișinăul, după ce au condus timp de mai mulți ani administrația locală. „PDM nu vine cu o candidatură concretă sau să recomande pe cineva, dar lăsăm locuitorii municipiului Chișinău să-și facă alegerea corectă, liberă și așa cum o văd ei”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al PDM.
La alegerile anticipate din 20 mai, locuitorii capitalei ar urma să-și dea votul pentru unul din cei 11 candidați, înscriși în cursă și anume, socialistul Ion Ceban, Valeriu Munteanu (Partidul Liberal), Andrei Năstase (PPDA), Alexandr Roșco (Partidul Casa Noastră Moldova), Vasile Costiuc (Partidul Democrația Acasă), Constantin Codreanu (Partidul Unității Naționale), Victor Strătilă (Partidului Verde Ecologist), Maxim Brăila (Partidul Popular din R.Moldova), Alexandra Can (Partidul Național Liberal), fostul primar interimar, Silvia Radu și Alexandru Mîțu (Partidul Ruso-Slavean din Moldova).
La Bălți lupta se va da între partidele de stânga
Vineri la Bălți, la ora 17.00, în Piața Independenței va avea loc ”Marșul pentru alegeri corecte”, organizat de ”Partidul Nostru”.
Liderul formațiunii, Renato Usatîi a declarat în cadrul unei emisiuni la TV8 că dacă reprezentanții formațiunii sale pierd alegerile din Bălți, el va pleca din politica moldovenească. Fostul primar de Bălți afirmă că în prezent ratingul formațiunii politice pe care o conduce este cu mult mai mare decât al altor partide și dacă va pierde alegerile, înseamnă că scrutinul nu a fost unul corect.
Renato Usatîi îndeamnă locuitorii Chișinăului să voteze pentru oricine dintre candidați cu excepția celor ai Partidului Socialiștilor și Partidului Democrat.
Bălțiul a fost tot timpul pe mâna forțelor de stânga. Din punct de vedere etnic, Bălțiul este un oraș cu ponderea mai mare a populației rusofone, mai mult de 50 la sută, iar acest factor etnic, geopolitic își spune cuvântul. Candidatul Partidului Nostru, formațiune condusă de Renato Usatîi, dar și candidatul socialiștilor au șanse reale să acceadă în turul doi, cu 28 și respectiv 26 la sută din voturile alegătorilor.
Amintim că, fostul primar de Bălți a plecat la Moscova încă în 2016. De atunci nu a mai revenit în R.Moldova. Pe numele politicianului moldovean a fost deschis un dosar penal, la Chișinău, fiind acuzat de organizarea tentativei de omor a bancherului rus, Gherman Gorbunțov. Liderul Partidului Nostru se declară nevinovat, calificând acest dosar unul politic, la comanda lui Vlad Plahotniuc.