Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stelian Tănase depre plângerea penală depusă de Ludovic Orban: Spectacol mediatic, nu va ieși mare lucru

stelian_tanase.jpg

Politologul Stelian Tănase crede că, în ciuda acuzațiilor extrem de grave pe care Ludovic Orban le face, situația va rămâne doar la nivel de scandal politic.
Image source: 
Facebook/Stelian Tănase

Opoziția este obligată să apeleze la toate mijloacele pe care le are la dispoziție ca să conteste Puterea. Așa comentează la RFI politologul Stelian Tănase plângerea penală depusă de președintele PNL Ludovic Orban pe numele împotriva Vioricăi Dăncilă și a lui Liviu Dragnea, pentru comiterea mai multor infracțiuni: înaltă trădare şi uzurparea funcţiei publice. În ciuda acuzațiilor extrem de grave pe care Orban susține că le face în calitate de cetățean, politologul Stelian Tănase crede că situația va rămâne doar la nivel de scandal politic (AUDIO).

Reporter: Domnule Tănase, cum apreciați demersul lui Ludovic Orban?

Stelian Tănase: Opoziția este lipsită de mijloace de la catostrofa electorală de la trecutele alegeri locale și parlamentare, așa încât încearcă să se folosească de puținele mijloace pe care le are la dispoziție ca să joace rolul de opoziție, să conteste puterea. Nu trebuie să ne mire. De la apariția acestei informații, pe care a dat-o la Iași, am văzut tot felul de comentarii, unele foarte severe, că a făcut o tâmpenie, altele dimpotrivă, că în sfârșit face ce trebuie și că devine activ ca lider al PNL, ca lider al principalului partid de opoziție. Eu văd doar o chestiune tehnică, anume obligația pe care o are opoziția, de a ataca din toate pozițiile, cu toate ocaziile puterea, chiar și atunci când este foarte lipsită de mijloace. Disproporția din Parlament face ca PSD împreună cu ALDE să defileze și să își treacă toate legile pe care și le doresc. Problema este că aceste legi nu fac parte din agenda publică, ci doar din agenda unor vârfuri ale acestei coaliții care dorește să se salveze de acțiunea justiției împotriva multora dintre ei. Pe de altă parte, tema acestei întâmpinări mi se pare utilă și mi se pare că vine dintr-o confuzie din Constituție, dar și a CCR. Este vorba despre cine are atribuții în politica externă, cine decide. Apoi, este obligația constituțională de a se consulta Parlamentul cu Guvernul, Guvernul cu Președinția, Ministerul de Externe și cu toți actorii care sunt în problemă. În această problemă este vorba despre politica externă. Eu zic că din partea doamnei Dăncilă s-au comis câteva imprudențe. A fost prost sfătuită. Pe de altă parte, ea a trebuit să dea repede cu fărașul după prostia pe care a făcut-o Liviu Dragnea de a anunța la televizor că România este de acord să își mute ambasada la Ierusalim. Cred că l-a luat gura pe dinainte. În noaptea respectivă s-a inventat și un memorandum pentru a repara această enormă gafă de diplomație.  Acum aud că ar fi chiar două. Liviu Dragnea a încercat să își creeze un rol internațional, pe de o parte, dar și un rol în politica externă românescă, unde, evident, suveran este Președintele, cum vrea Constituția. A fost o gafă enormă cu mari implicații. La rigoare, poți să acepți și acuzațiile făcute de Orban, dar presa a sărit imediat. A doua zi era plină cu comentarii foarte dure vis-a-vis de ieșirea necontrolată a lui Dragnea. De ce să ne mirăm că Orban, care conduce PNL, principalul partid de opoziție, preia din aceste atitudini și trece la atac, atacul pe care i-l permite legea, anume plângerea penală. Însă nu cred că va ieși mare lucru din asta. În afară de spectacolul mediatic nu cred că va ieși mare lucru.

Reporter: Liderul PNL vorbește ca persoană fizică, cetățean din România, despre divulgare de informații secret de stat. Primul care a vorbit despre mutarea ambasadei a fost Liviu Dragnea, care nu este membru al Guvernului, care nu ar fi trebuit să știe că s-a discutat în ședință acest memorandum.

Stelian Tănase: Asta mi-a plăcut cel mai mult, pe persoană fizică. Grozav mi-a plăcut. Liviu Dragnea nu avea atribuții. Asta este problema. A fost o imprudență mortală la un politician atât de versat. Avem dovadă ce face cu PSD, ce face cu guvernarea, ce face cu noi toți. Nu este un politician de mâna a doua ca să facă o astfel de greșeală. Dar mă întreb, a fost o greșeală? De ce a plasat-o așa? Cum de a știut? S-a dus doamna Dăncilă și i-a furnizat informații pe care nu avea voie să le știe? Părerea mea este că da. Ei discută toate lucrurile acestea și Dragnea decide. Dar legea nu vrea așa. Legea vrea diferit. Atunci, Orban s-a sesizat. Nu cred că această acțiune va duce mai departe de un scandal mediatic, ce va fi întreținut de principalii lui actori multă vreme. Nu știu dacă ați văzut, astăzi dimineață au apărut reacțiile miniștrilor, care au sărit în apărarea doamnei Dăncilă într-un limbaj de Scânteia anilor '50, de un penibil absolut. Unii spun că plângerea lui Orban amenință prosperitatea țării. Domnul Daea mi se pare halucinant. Alții spun că este amenințat parteneriatul cu Statele Unite. Este o altă inepție. Sigur au fost chemați la ordin și li s-a spus să își arate solidaritatea cu Primul Ministru și tovarășii s-au executat. Dar ce spectacol jalnic trebuie să vedem!

Reporter: Până la urmă cred întrebarea este dacă această plângere a domnului Orban este admisibilă pentru procurori. Infracțiunea de înaltă trădare este una deosebit de gravă care se pedepsește cu 20 de ani de închisoare. Parchetul instanței supreme a trimis plângerea către DIICOT. DIICOT se ocupă de această infracțiune. Urmează să vedem dacă procurorii vor admite sau nu această plângre, dacă o vor considera întemeiată.

Stelian Tănase: Nu a ajuns încă (plângerea - n.red.). În primul rând aș observa că principala vulnerabilitate a doamnei Dăncilă este că a încălcat legea răspunderii ministeriale. Este un lucru foarte clar. Dacă Constituția are ambiguitățile ei, legea răspunderii ministeriale este foarte clară. Dar, din cauza dimensiunii politice și a importanței actorilor nu se va ajunge mai departe de atât. Se vor da declarații, vor apărea avocați, lideri politici și de la liberali și de la alte partide. Ați văzut deja reacția lui Traian Băsescu care șterge pe jos cu Ludovic Orban. De fapt, s-a gândit că mai bine o făcea el și asta l-a enervat, că nu i-a dat prin cap. Asemenea reacții abia încep. Astăzi am avut, pe de o parte, o garnitură de miniștri. Aseară l-am avut pe Traian Băsescu. Ele vor urma. Noi, ca jurnaliști, vom avea din ce să ne hrănim în următoarele zile. Repet, este doar aparență. Este un ecran. Nu cred că se va ajunge mai departe de aici până la vară, când toată lumea pleacă în vacanță.

Reporter: Totuși, trebuie să vă întreb dacă nu credeți că prin această manevră Ludovic Orban a deschis portița pentru demiterea Premierului. S-a văzut că doamna Dăncilă a refuzat cererile de demisie pe care Președintele Iohannis i le-a făcut în repetate rânduri.

Stelian Tănase: Am văzut astfel de speculații. Există și un precedent, Ministrul Atanasiu. Doamna Săftoiu, care era consilier la Palatul Cotroceni, mâna dreaptă a lui Băsescu, i-a făcut plângere penală. De îndată ce a fost acceptată a fost dat afară. Traian Băsescu a fost foarte iute. Se poate folosi aceeași manevră. Să vedem dacă lucrurile astea se vor întâmpla. Eu cred că mai curând nu. Dar se poate interpreta această plângere penală în continuarea cererii de demisie făcută de Klaus Iohannis. Lumea a înțeles că a fost o cerere de demitere. Este inexact. Constituția, așa cum a fost formulată în 2003, nu îi dă dreptul să demită Primul Ministru sau să dizolve Parlamentul. În ciuda faptului că el este ales direct, că are o legitimitate uriașă, că are șase milioane de voturi, când este vorba despre atribuții trebuie să se comporte ca un președinte dintr-o republică parlamentară, unde președintele este ales de parlament și nu are atribuții puternice. El nu i-a cerut demisia în sensul că are instrumentele să o demită. I-a cerut ca ea să se simtă, să aibă onoare și să se retragă. Presa și politicienii au interpretat greșit că este o tentativă de demitere. Nu a fost o tentativă de demitere. Nu o poate demite prin Constituție. Nu este atât de prost.

Reporter: A fost doar o cerere de a-și depune demisia.

Stelian Tănase: Exact.

Reporter : Cum credeți că ar putea să mai evolueze lucrurile în politica internă? Am ajuns la faza pe plângeri penale. Ce poate să mai umeze?

Stelian Tănase: Am ajuns la faza pe cuțite pe masă. Ne apropiem de anul electoral. Anul viitor vom avea alegeri europarlamentare și prezidențiale. Președintele Iohannis este direct implicat. Asemenea sunt și liderii PSD, care trebuie să scoată urgent un candidat cu șanse. Deși cred că în fața lui Iohannis nu are nimeni șanse în acest moment. Iar în 2020 vin alegeri locale și parlamentare. Se încinge atmosfera. Așa aș interpreta aceste declarații, aceste inițiative de la jumătatea anului 2018.

Politologul Stelian Tănase intervievt de Magda Prelipceanu