Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri locale în Chișinău: Peste 600.000 de locuitori, așteptați la urne

În capitala R.Moldova au loc, duminică, alegeri locale noi. Peste 600 mii de cetățeni din Chișinău sunt așteptați să-și aleagă viitorul primar. 308 secții de vot au fost deschise în capitală. Chișinăuenii pot alege unul din cei 11 candidați, înscriși în cursa electorală. Alegeri locale anticipate astăzi au loc și în cel mai mare oraș din nordul țării, la Bălți, dar și în alte cinci localități. La Bălți, 8 candidați vor lupta pentru fotoliul de edil.   

Potrivit Consiliului Electoral de Circumscripție Chișinău, toate birourile electorale au fost deschise la 7 dimineața, fără incidente. Cetățenii pot să-și exercite votul până la ora 21.00. În municipiul Chișinău, 631 678 de alegători sunt înscriși în listele electorale. Pentru a fi validat, la scrutinul de duminică din Chișinău trebuie să participe cel puțin 25 la sută dintre cetățeni.

În cazul în care sunt admise încălcări care ar influența rezultatele votării şi atribuirea mandatelor, alegerile sunt declarate nule. Potrivit prevederilor Codului Electoral,  în astfel de cazuri, sunt organizate alegeri repetate, care se consideră valabile indiferent de numărul alegătorilor care au participat la votare, scrie Ziarul de Gardă. Candidatul pentru funcţia de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare. 

Dacă niciun candidat nu întruneşte mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de 2 săptămâni se organizează al doilea tur de scrutin cu 2 candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Dacă mai mulţi candidaţi au acumulat un număr egal de voturi, consiliul electoral de circumscripţie efectuează tragerea la sorţi, consemnând faptul respectiv într-un proces-verbal.

La al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. În cazul în care ambii candidați obțin același număr de voturi, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin
Votarea repetată
La fel, în cazul în care în anumite circumscripţii sau secţii de votare alegerile sunt declarate nevalabile sau nule, Comisia Electorală Centrală dispune efectuarea, în termen de 2 săptămâni, a alegerilor repetate pe baza aceloraşi liste electorale, cu aceiași candidați şi cu participarea aceloraşi consilii şi birouri electorale. Concurenţii electorali care vor fi găsiți vinovați de încălcări ale prevederilor Codului Electoral, vor fi excluşi din buletinele de vot în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, iar consiliile şi birourile electorale care au comis asemenea încălcări − se înlocuiesc.

Votarea repetată se consideră valabilă indiferent de numărul alegătorilor care au participat la votare.
Comisia Electorală Centrală anunță că, în ziua alegerilor, cetățenii pot urmări live, atât pe pagina oficială a Comisiei, www.cec.md, cât și pe pagina de Facebook a CEC, informații cu privire la rata de participare la vot a cetățenilor și rezultatele preliminare ale scrutinului.

Portalul Moldstreet scrie că, la 31 martie 2018 numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) în municipiul Chișinău era de 632 450, cu aproape 15 mii mai puțini decât în septembrie 2017. În municipiul Bălți numărul cetățenilor cu drept de vot înregistrați rezultă a fi mai mare decât numărul populației municipiului, conform datelor Recensământului. Astfel, deși numărul total de locuitori în mun. Bălți conform datelor Recensământului din 2014 era de 102 457 de persoane, CEC anunță că la 31 martie 2018 în mun. Bălți sunt cu 2 834 mai mulți cetățeni cu drept de vot decât locuitori. În acest fel, la alegerile locale noi din 20 mai 2018, potrivit datelor RSA, sunt așteptați 105 291 de cetățeni cu drept de vot din mun. Bălți.

La Chișinău, alegerile locale noi sunt organizate după ce primarul suspendat al Capitalei, liberalul Dorin Chirtoacă, cercetat într-un dosar de corupție, și-a anunțat demisia, iar primarul de Bălți, Renato Usatîi a declarat că renunță la funcție, acuzând actuala guvernare de presiuni. Experții vorbesc de o miză politică importantă, o miză parlamentară, întrucât în toamnă în R.Moldova vor avea loc alegeri legislative. Scrutinul de duminică va fi un test în preajma alegerilor parlamentare și în funcție de rezultate unii vor fi încurajați, alții descurajați, în viitoarele alegeri legislative, susțin unii comentatori politici de la Chișinău.