Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aproape 36 la sută dintre alegători au votat la Chișinău

alegeri_moldova.jpg

Sursa imaginii: 
Valeria Vitu

Cele 308 secţii de votare au fost închise la Chişinău, la ora 21.00. Aproape 36 la sută dintre alegători sau 225 mii de persoane au mers la vot la Chişinău, o prezență scăzută, totuși, dacă ar fi să comparăm cu alegerile locale din 2015.

Când am ajuns la secțiile de votare nr 176 și 177 din sectorul Ciocana al capitalei, mai mulți cetățeni făceau coadă la urnele de vot. Aflu de la președina biroului electoral nr 177 că vin mai mulți vorbitori de limbă rusă, oameni în etate, iar tineri un prea ajung.

Ivan, un bărbat trecut de 60 de ani, îmi spune că are așteptări mari de la acest scrutin. ”Cel care va veni în fruntea Primăriei trebuie să facă ordine. Să nu mai avem ceea ce a fost până acum. Orașul a ajuns fără stăpân. Dar eu cred că cel pentru care mi-am dat votul, va schimba fața orașului, Toți promit, dar nu-și îndeplinesc promisiunile. E timpul să se facă ordine în acest oraș.Oamenii au speranțe”.

La secția de votare am întâlnit-o și pe Maria Mușat. Aflu că este obseravator la un alt birou electoral, dar a venit aici să-și exercite votul.”Cu regret, am observat, că deși în listele electorale sunt spre exemplu, trei membri ai unei familii cu drept de vot, doar o persoană poate să vină, să voteze. Ceilalți sunt plecați peste hotare. Vorbitorii de rusă sunt prezenți de fiecare dată. Vin și în cârje să voteze. Tinerii au renunțat și este foarte rău. Asta este marea problemă. Trebuie să schimbăm mentalitatea”.

”Marea problemă la Primărie este corupția.Nici pe departe nu suntem capitală europeană, așa cum spun autoritățile. Multe sunt de făcut aici. Toți vin și fură și pleacă, iar oamenii tot așteaptă schimbări. Este bine să avem totuși cu adevărat o capitală europeană, așa cum ne-au promis”, îmi spune Constantin Botnaru, pe care l-am zărit pe o bancă, în apropriere de secția de votare.  

Candidați, la urnele de vot: ”Vrem un oraș mai frumos, vrem schimbare și dreptate”

Candidatul independent, Silvia Radu, promovată intens în campania electorală de posturile de televiziune ale democratului Vlad Plahotniuc, spune că a votat ”pentru continuarea schimbărilor, pentru un primar care să muncească”. ”Chișinăul își poate lua Primăria înapoi”, consideră Radu. 

La rândul său, candidatul Partidului Socialiștilor din Moldova, Ion Ceban susține că a aplicat ștampila pe buletinul de vot, împreună cu cei doi copii ai săi, Vasile și Ilinca,”pentru un oraș mai amenajat, mai frumos, mai confortabil, pentru persoanele de toate vârstele, de la cei mici pînă la cei în vârstă”.

Iar candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, Andrei Năstase spune că a votat pentru dreptate și pentru schimbare, ”pentru tot ce ne apropie și ne unește, nu pentru lucrurile care ne despart. Chișinăul ne poate cuprinde pe toți, în bună pace, liniștiți și mulțumiți de o viața mai bună, de un oraș confortabil”, a spus Năstase. 

11 candidați își doresc să ajungă în fruntea Primăriei. Dacă niciun candidat nu întruneşte astăzi mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de 2 săptămâni se organizează al doilea tur de scrutin cu 2 candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. 

Observatorii Promo-Lex au înregistrat mai multe nereguli

Misiunea de Observare Promo-LEX a Alegerilor Locale Noi a semnalat mai multe încălcări. Spre exemplu, unele urne de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale, prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau perimetrul de 50 de metri ai secției de votare, fotografierea buletinelor de vot. De asemenea, a fost restricționat sau obstrucționat procesul de observare liberă în secția de votare, prezența materialelor de publicitate, afișelor, panourilor electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției), transportarea organizată a alegătorilor.

Comentator: Trei factori decisivi vor determina rezultatele alegerilor în Chișinău

Expertul moldovean Dionis Cenușă este de părere că există trei factori care determină rezultatele alegerilor și anume ”nivelul de participare, mobilizarea asimetrică a electoratului și instituțiile care au transferat masiv imagine către candidați”.

”Cu cât mai nesemnificativă este participarea, cu atât mai mult sporesc șansele partidelor care dețin o bază electorală alcătuită din loialiști. Demobilizarea asimetrică a electoratului care au avut loc pe parcursul ultimelor săptămâni la fel își va arăta efectele în timpul alegerilor de azi. Actuala administrație a municipiului Chișinău a întreprins o serie de activități (repararea drumurilor, deinsectizarea/deratizarea blocurilor de locuit etc. etc.), care au coincis cu campania electorală. Aceasta poate mulțumi sau relaxa unele categorii de cetățeni, ceea ce inevitabil duce la demobilizarea electoratului moderat și chiar reactiv”.

”Cel de-al treilea factor care va decide soarta alegerilor (a primului tur) sunt instituțiile care au transferat masiv imagine către candidați. Intervențiile acestor instituții (actuali președinți, ex-președinți străini, lideri ai opoziției extra-parlamentare etc.) au avut un impact mai mare în cazul partidelor cu votanți loiali”, a scris Dionis Cenușă pe pagina sa de Facebook.