Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Testamentul politic al lui Corneliu Coposu - ”restaurarea monarhiei este salvarea noastră”

coposu.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / public domain

În 20 mai 1914, în comuna sălăjeană Bobota se năștea marele om de stat Corneliu Coposu. Moștenirea sa politică poate fi rezumată în câteva idei: încredere în democrația parlamentară liberală, dorința ca România să devină parte a marii familii a statelor euroatlantice și speranța în restaurarea monarhiei. Aceste idei sunt exprimate și în testamentul politic al lui Corneliu Coposu, care a fost descoperit recent în arhiva personală a Seniorului politicii românești și publicat ieri de discipolul său, Ionuț Gherasim. 

Corneliu Coposu a venit pe lume într-o familie de clerici. Atât tatăl său, cât și cei doi bunici erau preoți greco-catolici. El și-a luat licența și doctoratul la Facultatea de Drept a Universității Regele Ferdinand I din Cluj. În perioada studenției, a fost sportiv de performanță: a devenit campion la haltere pentru clubul sportiv Universitatea Cluj. De asemenea, a devenit ziarist și a publicat numeroase articole în publicația România Nouă, fondată de Zaharia Boilă.

Corneliu Coposu a fost ales și președinte al Uniunii Studenților Democrați și al Tineretului Național Țărănist. De asemenea, a început să activeze în plan politic în preajma lui Iuliu Maniu, care l-a numit director de cabinet, iar din 1937 a devenit secretarul politic al liderului PNȚ.

În anul 1937, Corneliu Coposu a fost condamnat la trei luni și o zi de închisoare pentru lezmajestate. El deținea o serie de documente legate de afacerea Skoda, cel mai cunoscut scandal de corupție din perioada interbelică, ce îi incriminau pe o serie de membri ai camarilei Regelui Carol al II-lea. Corneliu Coposu și-a petrecut cele trei luni de detenție în condiții de lux: ușa celulei nu era închisă niciodată, iar el își putea comanda mâncare de la restaurant și era servit de un chelner.

În această perioadă, Corneliu Coposu a cunoscut-o pe Ana Pauker. În perioada Celui de-al Doilea Război Mondial, Corneliu Coposu și-a continuat activitatea alături de Iuliu Maniu și s-a implicat în pregătirea loviturii de stat din 23 august 1944. În anul 1945, după eliberarea Transilvaniei de Nord, Corneliu Coposu s-a implicat în refacerea organizațiilor PNȚ din această regiune. A devenit președinte al PNȚ Sălaj și secretar general adjunct al acestui partid. În anul 1946, de multe ori, l-a protejat fizic pe Iuliu Maniu contra tentativelor de agresiune care au precedat alegerile fraudate de comuniști. Corneliu Coposu a fost arestat de comuniști în 14 iulie 1947, iar până în 1956 a fost ținut în arest preventiv. În acel an, a fost condamnat la închisoare pentru înaltă trădare față de clasa muncitoare.

Corneliu Coposu a petrecut după gratii 17 ani. A fost bătut, torturat și înfometat. În momentul arestării, în 1947, cântărea 114 kilograme. La eliberare, în 1962, cântărea doar 51 de kilograme. Până în 1964, Corneliu Coposu a stat în domiciliu obligatoriu în Bărăgan. Apoi, a început să refacă în cladestinitate structurile PNȚ, deși era urmărit în continuare de Securitate.

După 1990, Corneliu Coposu a devenit liderul Opoziției democratice. În 1994, el scria în testamentul său: ”Am încredere în viitorul României. Cred că această catastrofă a ultimelor decenii, comunismul, s-a prăbușit iremediabil. Cred că în România se vor instaura instituțiile democratice. Cred că restaurarea monarhiei este salvarea noastră”.

Corneliu Coposu a fost decorat în octombrie 1995 cu Legiunea de Onoare, oferită de Franța, iar în noiembrie 1995 a murit. Nu a avut parte de funeralii naționale, dar sute de mii de oameni l-au condus pe ultimul său drum.

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 21 mai 2018