Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Socialistul Ion Ceban și candidatul pro-european, Andrei Năstase, în turul II

alegeri_md.jpg

Chișinău: Socialistul Ion Ceban și candidatul pro-european, Andrei Năstase, în turul II.
Chișinău: Socialistul Ion Ceban și candidatul pro-european, Andrei Năstase, în turul II.
Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Peste două săptămâni la Chișinău va fi organizat cel de-al doilea tur al alegerilor locale noi. Asta după ce duminică, Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor și Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr au obținut cele mai multe voturi. După procesarea a 100% din procesele verbale, Cebanobține 40.98 la sută, iar Năstase, 32,12 la sută din voturi. Candidatul independent, Silvia Radu, promovată masiv de democrați, s-a clasat duminică pe locul trei, cu peste 17 la sută.

Rezultatele scrutinului de duminică au fost neașteptate, au surprins multă lume. Asta după ce sondajele realizate la Chișinău, dar toate sondajele au propulsat-o pe Silvia Radu, în turul doi și chiar o prezentau ca marea câștigătoare a alegerilor.

”După 20 mai vor fi blamate sondajele și cei care le produc”

Directorul IDIS ”Viitorul”, comentatorul Igor Munteanu susține că după 20 mai, în mod obișnuit se vor blama sondajele și cei care le produc pentru că pe parcursul ultimelor luni mai multe case de sondaje au anunțat alte scoruri. ”Unele o merită pe deplin - mai ales acolo unde cifrele au convenit patronilor politici ori lipsei de profesionalism. Ar trebui să observăm însă și așa-zisul "fenomen al votantului înrăit și mânios", care decide să contrazică scorurile declarate oficial de către puterea politica. Deși a fost constatată o participare electorală vizibil mai redusă la alegerile din Chișinău, la vot au ieșit pe 20 mai și mulți dintre cei mânioși rău și care ar putea să-și impună voința și la sfârșitul celui de-al II tur de scrutin”, consideră Munteanu.

Andrei Năstase: ”Am demonstrat că se poate și avem șansa de a întoarce oamenilor capitala”

După anunțarea rezultatelor parțiale finale, Andrei Năstase, candidatul Partidului Platformă Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate a declarat că ”duminică am demonstrat că se poate și avem șansa de a întoarce oamenilor capitala”. ”Lupta pentru schimbare acum începe. Avem în față două săptămâni de muncă în care trebuie să convingem oamenii că avem obligația să salvăm capitala”, afirmă Andrei Năstase. Candidatul pro-european a mulțumit alegătorilor care au ieșit la vot indiferent de opțiunea politică, dar și celor care și-au acordat susținerea pentru candidatul forțelor de dreapta.

Năstase i-a mulțumit în special și Maiei Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate care l-a susținut, dar și colegilor din PLDM, colegilor din România, dar și de la Bruxelles.

Ion Ceban: Chișinăuenii nu au fost indiferenți și au dat dovadă de spirit democratic

Și Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor le-a mulțumit tuturor locuitorilor municipiului Chișinău care au mers la vot pentru faptul că ”nu au fost indiferenți și au dat dovadă de spirit democratic”. De asemenea, el a mulțumit echipei sale, împreună cu care a mers în campania electorală. Ion Ceban a remarcat că, la monitorizarea procesului electoral au participat, la fiecare secție de votare, cel puțin trei reprezentanți ai PSRM. Încălcări majore, care ar fi putut influența nemijlocit rezultatul alegerilor, nu au fost depistate, afirmă Ceban.

Silvia Radu: Turul II, sută la sută politic

Și candidatul independent, Silvia Radu a venit cu o reacție, după prezentarea rezultatelor. "Votul s-a împărțit între două partide politice și cei doi candidați au avut în spate partide care și-au mobilizat electoratul. Faptul prezenței scăzute la vot a electoratului m-a afectat în mod special și cred că trebuie să acceptăm așa cum este și să privim înainte”, spune Radu, citată de protv.

”Avem un tur II sută la sută politic, un tur II care înseamnă că Chișinăul va fi în zona politică. Urmează să-mi continui activitățile mele personale și să ajut orașul așa cum am făcut-o până acum. Vreau să le urez candidaților din turul II mult succes, bafta la alegeri”, a conchis Radu.

Promo-Lex a semnalat nereguli, în ziua scrutinului 

Misiunea de Observare Promo-LEX a Alegerilor Locale Noi a semnalat mai multe încălcări și anume fotografierea buletinelor de vot, probleme cu listele electorale, (discrepanțe dintre adrese, alegători decedați, semnături în locul altor persoane). De asemenea, au fost înregistrate și acte de violență sau intimidări ale alegătorilorsau altor persoane, agitație electorală sau PR negru în perimetrul şi/sau în apropierea secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor. 
Totodată, unele urne de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale.

 

Bălți: Candidatul propus de Renato Usatîi câștigă detașat șefia Primăriei 

Reprezentantul Partidului Nostru, formațiune condusă de Renato Usatîi, câștigă detașat șefia Primăriei, din primul tur, cu peste 60 la sută din voturi.

Partidul Nostru anunța la miezul nopții că Nicolai Grigorișin a câștigat triumfal alegerile primarului de Bălți, din primul tur. Acesta a fost susținut de peste jumătate dintre alegătorii veniți la cele 58 secții de votare deschise în municipiu.Cel mai apropiat concurent al lui Grigorișin – reprezentantul PSRM, Alexandr Usatîi, a acumulat 19,33% din voturi. 

”Victoria lui Grigorișin a demonstrat credință și susținerea bălțenilor pentru echipa lui Renato Usatîi. Oamenii își doresc și dezvoltarea și modernizarea capitalei de nord. Prin votul lor, locuitorii din Bălți au demonstrat că nu-și doresc să cedeze orașul pe mîinile lui Plahotniuc, care a capturat întreaga Moldovă”, afirmă cei de la Partidul Nostru.

În 2015, Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, a fost ales primar de Bălți cu peste 70 la sută din sufragii. În 2016, Usatîi a plecat la Moscova și de atunci nu a mai revenit în R.Moldova. Pe numele politicianului moldovean a fost deschis un dosar penal, la Chișinău, fiind acuzat de organizarea tentativei de omor a bancherului rus, Gherman Gorbunțov. Liderul Partidului Nostru se declară nevinovat, calificând acest dosar unul politic, la comanda lui Vlad Plahotniuc.