Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iordache, despre magistraţii protestatari: Câţiva judecători nu reprezintă sistemul

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Dezbaterile din Parlament privind Codurile Penale nu se opresc, declară la RFI preşedintele comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache. Reacţia sa vine după ce zeci de magistraţi au protestat în week-end în Capitală, cerând suspendarea dezbaterilor şi sesizarea Comisiei de la Veneţia.

Întrebat dacă dezbaterile din comisia specială vor fi suspendate, Florin Iordache a răspuns: „Fără îndoială, nu. Dacă legile nu sunt puse în concordanţă cu deciziile CCR, acei judecători şi procurori şi am înţeles că sunt mulţi magistraţi-asistenţi sau simpli auditori în justiţie, care au protestat, ei pe baza căror legi judecă? Deci dacă legile asupra cărora ei trebuie să dea soluţii sunt neconstituţionale, despre ce discutăm? Acest protest nu este cumva la limita constituţionalităţii? Adică materialul cu care dumnealor trebuie să se pronunţe şi să dea hotărâri de condamnare sau de achitare sunt nişte legi neconstituţionale, să aşteptăm până când? Să aşteptăm până când ne va da cineva lumină? Fără îndoială, nu. Noi mergem şi punem legislaţia în concordanţă cu deciziile CCR şi ale Comisiei de la Veneţia”.

În opinia deputatului PSD, „câţiva judecători care au ieşit acolo nu reprezintă sistemul. Au venit şi la noi la comisie şi ne cereau sau au avut acest demers, dar să nu credeţi că câţiva judecători sau procurori care au ieşit pe scări şi nu ştiu de ce protestează... repet, pentru că protestează împotriva unor legi neconstituţionale, iar modificările pe care noi le facem le facem în deplin consens în primul rând cu CSM-ul. Pentru noi, partenerul de dialog este CSM-ul, care reprezintă autoritatea judecătorilor şi procurorilor din România”.

 
Florin Iordache, intervievat de Cosmin Ruscior, despre protestul magistraţilor