Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dragnea: Nu există nici o decizie privind desfiinţarea Pilonului II de pensii

Dragnea desfiintare pilon pensii.jpg

Liviu Dragnea susţine că nu s-a decis desfiinţarea Pilonului II de pensii (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu/arhivă)
Liviu Dragnea susţine că nu s-a decis desfiinţarea Pilonului II de pensii (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu/arhivă)

Preşedintele PSD a declarat luni că nu există nici o decizie în Guvern, partid sau coaliţie privind desfiinţarea Pilonului II de pensii. Liviu Dragnea a făcut precizarea după apariţia în spaţiul public a unor informaţii în acest sens.

Preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, Ion Ghizdeanu, a declarat că textul privind suspendarea Pilonului II de pensii nu reprezintă o propunere legislativă a instituţiei, ci este doar o variantă internă, care nu trebuie preluată în programul legislativ. El susţine că publicarea acestei variante de lucru a fost o greşeală.

Liviu Dragnea comentează situaţia: "Nu ştiu ce a spus domnul şef de la Prognoză. O guvernare se exercită în baza unui program de guvernare aprobat în Parlament şi care este public. În ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, obiectivele noastre au fost asumate şi susţinute şi sunt susţinute în continuare şi anume: primul obiectiv este ca în următoarea perioadă Ministerul Muncii şi nu numai să finalizeze o analiză riguroasă, exhaustivă a tuturor datelor financiare, pentru a se putea prezenta tuturor cetăţenilor României informaţiile financiare referitoare la nivelul de pensii pe care îl va avea un cetăţean român, care este doar în Pilonul I şi nivelul de pensie pe care îl va avea un cetăţean, care este şi în Pilonul I şi în Pilonul II. Al doilea obiectiv este ca cetăţeanul român, odată informat, să aibă posibilitatea să opteze unde consideră dumnealui personal că este mai bine să rămână: doar în Pilonul I sau şi în Pilonul I şi în Pilonul II”.

“Deci nu există nici un fel de decizie adoptată în Guvern, decizie adoptată în partid, o decizie adoptată în coaliţie care să cuprindă următoarele lucruri: unu-nu s-a discutat, nu se discută şi noi nu vom adopta nici o măsură care să ducă la desfiinţarea pilonului II de pensii, aşa cum a început să se rostogolească prin anumite televiziuni şi îi rog cu foarte mare respect să nu se mai rostogolească astfel de informaţii mincinoase; doi-Nu există nici o decizie pentru a se înlocui contribuţiile care acum merg de la bugetul asigurărilor sociale de stat către Pilonul II de pensii”, mai declară liderul PSD.

Liviu Dragnea a citit articolul din Codul Penal referitor la comunicarea şi răspândirea de informaţii false, atunci când a fost întrebat de jurnalişti despre proiectul publicat pe site-ul Guvernului, privind suspendarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii: “Prieteneşte, noi nu o să facem aşa ceva, dar am văzut că Orban s-a specializat în a face plângeri penale. Zice aşa articolul 278 din Codul Penal: «Comunicarea de informaţii false, comunicarea sau răspândirea cu ştiinţă, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, dacă fapta este de natură să aducă atingere securităţii naţionale...». O informaţie de acest gen, care este 100% mincinoasă poate destabiliza într-adevăr economic şi social România şi poate aduce atingere securităţii naţionale”.

Preşedintele PSD mai spune că în Pilonul II de pensii nu sunt bani privaţi.