Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis, atenționare către Guvern în legătură cu atragerea de fonduri europene

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis Guvernulului să se preocupe mai intens de absorbţia fondurilor europene, arătând că România dispune de fonduri europene în valoare de 31 de miliarde de euro, iar din aceşti bani până acum au fost folosiţi 4,9 miliarde de euro.

"Guvernul trebuie să se preocupe mai intens, mai mult de această chestiune. Sunt bani de care putem să beneficiem, bani care trebuie folosiţi pentru dezvoltarea României. Ar fi păcat să nu folosim aceşti bani care au fost alocaţi României pentru dezvoltare", a declarat, în această seară, Klaus Iohannis.
Potrivit șefului statului, România dispune, teoretic, pentru perioada de finanţare 2014-2020, de fonduri europene în valoare de 31,3 miliarde de euro. Din aceşti bani, au fost folosi’I [\n[ ]n prezent 4,9 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 15,8%.
"Perioadele de finanţare sunt construite pe perioade de câte şapte ani. Acum ne aflăm în perioada de finanţare 2014-2020.  Am trecut de jumătate şi din 31 de miliarde până acum nu am folosit nici măcar 5", a mai spus președintele, cu precizarea că datele menționate se regăsesc pe site-urile Comisiei Europene şi ale Guvernului.  "Ultima postare care a fost găsită pe vreun site al Guvernului României este din 2 februarie. Acum suntem aproape la jumătatea anului. Nu ştiu de ce Guvernul nu publică date la zi. Unii vor crede că poate se ascunde ceva, alţi vor crede că poate au avut altă treabă decât să informeze", a afirmat şeful statului.
Dacă anul trecut țara noastră a încasat de la Bruxelles peste o sută de milioane de euro pe lună, în 2018 au fost atrași lunar de șapte ori mai puțini bani. Oficialii de la Bruxelles au avertizat autorităţile române, încă de la începutul acestui an, că riscă să piardă milioane de euro din cauza întârzierilor mari în aplicarea proiectelor cu bani europeni. Aceşti bani ar trebui să fie folosiţi pentru construcţia de drumuri, de şcoli, de reţele de apă şi canalizare.