Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Senator PSD: Nu sunt mulțumit cum lucrează CNAIR. Ministrul Transporturilor cere răgaz pentru că e la început de mandat

uniti-autostrada-ungheni-iasi-tg-mures.jpg

Image source: 
Facebook | Cristina Popa

Un senator PSD critică la RFI modul în care Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere întârzie proiectul Autostrăzii Ungheni – Iași – Târgu Mureș. E una dintre autostrăzile care au făcut obiectul unui marș motorizat în weekend de la Iași la București. ”Nu sunt mulțumit cum se lucrează în CNAIR”, a declarat senatorul PSD. Iar ministrul Transporturilor Lucian Șova ar mai avea nevoie de timp pentru că este la început de mandat.

Senatorul de Iași Vasile Toma, secretar al Comisiei pentru Transporturi, susține la RFI că nu reușește să înțeleagă de ce lucrurile nu s-au mișcat mai repede la Ministerul Transporturilor astfel încât un tronson al autostrăzii să fie în procedură de licitație.

Potrivit acestuia, ministrul Lucian Șova, și el de la PSD, i-ar mai fi cerut un răgaz pentru că se află la început de mandat. Lucian Șova se află în fruntea ministerului de la sfârșitul lunii ianuarie.

Din păcate, trebuie să spun și eu, că nu sunt mulțumit de modul în care se lucrează în CNAIR. După ce date am eu, de când sunt senator, cred că s-ar fi putut scoate deja la liciație în momentul în care discutăm pentru proiectare și execuție tronsonul Ungheni – Iași – Târgu Neamț. Și eu încerc să înțeleg de ce nu s-a mișcat mai repede Ministerul Transporturilor, astfel încât să avem deja scos pe SEAP și să fie în procedură de licitație acest tronson”, a spus Vasile Toma.

Întrebat care a fost reacția ministrului Transporturilor, Lucian Șova, la rândul său parlamentar de Bacău, Vasile Toma a precizat că a avut ”discuții incipiente cu actualul ministru”.

M-a rugat să, fiindcă este, totuși, cumva să spunem, la început de mandat, bine nu este de o zi sau de o săptămână (Lucian Șova este ministru al Transporturilor din ianuarie, odată cu instalarea Guvernului Dăncilă n.r.), dar am convenit cu dumnealui să-și facă o foaie de parcurs să vadă exact stadiul în care sunt toate aceste proiecte  până la momentul la care s-a instalat dumnealui. În perioada imediat următoare voi solicita și eu calendarul de proiectare, de execuție și, bineînțeles, sursa de finanțare”, a completat Vasile Toma.

Mai mult, nu e clar nici cum va fi finanțată această autostradă: fonduri europene sau parteneriat public privat.

Senatorul PSD Vasile Toma susține că ar exista un proiect cu fonduri pentru primul tronson Ungheni – Iași – Târgu. Numai că vicepremierul Viorel Ștefan a declarat că proiectul autostrăzii va fi demarat pe noua legislaţie a parteneriatului public privat.

Chiar comisarul european pe Politici Regionale, Corina Crețu, a declarat, zilele trecute, că la Bruxelles nu a fost depus niciun proiect major de infrastructură pentru regiunea Moldovei. Oficialul făcea practiv un apel către autoritățile române să-i ceară bani pentru autostrada Târgu Mureș-Iași.

Și senatorul PSD Vasile Toma este de părere că cea mai bună variantă ca Autostrada Iași – Târgu Mureș să fie finanțată din bani europeni.

Tocmai suntem criticați că nu i-am cerut. Doamna comisar european a punctat aici destul de dureros, ca să spun așa, pentru că, pe de o parte, noi, 4 milioane de moldoveni, așteptăm aceste proiecte de infrastructură, iar, pe de altă parte, vine cineva și ne critică poate pe bună dreptate că nu se mișcă lucrurile în ritmul în care am vrea noi și poate că ar și trebui”, a precizat Vasile Toma.

Senatorul PSD de Iași spune că face aproximativ 6 ore de la București la Iași.

”Cu siguranță dacă ar fi autostradă aș face probabil jumătate”, a completat Vasile Toma.

 
Senatorul PSD de Iași, Vasile Toma.