Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Meleșcanu nu e de acord cu desecretizarea memorandumului privind mutarea ambasadei la Ierusalim

teodor_melescanu.jpg

Image source: 
mae.ro

Ministrul de Externe nu este de acord cu desecretizarea memorandumului privind mutarea ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Teodor Meleșcanu a declarat însă că decizia va fi luată de premierul Viorica Dăncilă.

Propunerea privind desecretizarea a fost făcută de Liviu Dragnea, iar precizările ministrului de Externe au fost făcute după o întâlnire cu liderul PSD.

Teodor Meleșcanu a adăugat că instituția pe care o conduce evaluează în prezent avantajele și dezavantajele mutării ambasadei.

“A fost o idee. Eu, personal, nu sprijin iniţiativa (de a desecretiza memorandumul - n.r.), dar, sigur, e o hotărâre pe care o va lua Guvernul, doamna prim-ministru. I-am prezentat (lui Liviu Dragnea n.r.) stadiul în care ne aflăm şi faptul că ne concentrăm acum pe chestiunile economice cu toate ministerele, de la Economie la Argicultură, să vedem care sunt avantajele şi dezavantajele”, a mai explicat el.

De asemenea, ministrul de Externe a spus că a cerut de la toate ministerele poziţii cu privire la mutarea ambasadei, astfel că se fac analize pe acest subiect.

“Noi am cerut de la toţi, în primul rând, poziţii scrise pe această temă, toate ministerele. Am abordat problemele de securitate, acum lucrăm în MAE la problemele juridice pe care le implică o asemenea decizie şi am solicitat de la ministerele cu activităţi economice o evaluare şi din partea lor, după care ne vom întâlni şi vom face materialul ca atare”, a mai susţinut Teodor Meleşcanu, citat de News.ro.

Teodor Meleșcanu a mai declarat că a invitat şi Administraţia Prezidenţială la discuţiile privind mutarea ambasadei, dar a refuzat pe motiv că îşi va expune punctul de vedere după finalizarea analizei Guvernului.

“Am invitat Administraţia Prezidenţială să paricipe la aceste întâlniri pe care le facem cu ministerele, dar răspunsul a fost că, după ce se face analiza respectivă, atunci să expună un punct de vedere. După ce se va termina evaluarea, o vom trimite preşeintelui României, Parlamentului şi primului ministru, pentru a putea lua o decizie comună”, a conchis Meleşcanu.