Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Trump a anulat summitul cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un

dd92x2yvqaar-k4.jpg_large.jpg

Liderul de la Casa Albă l-a anunțat printr-o scrisoare pe Kim Jong-un că summitul nu va mai avea loc.
Image source: 
Casa Albă

Președintele SUA a anunțat, în urmă cu puțin timp, că summitul programat la Singapore pentru 12 iunie nu va mai avea loc. ”Nu este potrivit pentru această perioadă”, a precizat Donald Trump.

Liderul de la Casa Albă l-a anunțat printr-o scrisoare pe Kim Jong-un că a decis anularea summitului, document în care susține că și-ar dori ”într-o zi” să-l întâlnească pe liderul de la Phenian.Donald Trump a luat această decizie bazat pe ”furia extraordinară și ostilitatea deschisă” din ultima declarație a regimului nord-coreean. În această dimineață, Coreea de Nord a lansat o nouă amenințare la adresa Statelor Unite, precizând că întâlnirea dintre Kim Jong-un și Donald Trump ar putea fi anulată. „Dacă Statele Unite ne jignesc bunăvoinţa şi se agaţă de acte ilegale şi revoltătoare, voi sugera conducerii noastre supreme reconsiderarea summitului RPDC-SUA, a afirmat Choe Son Hui, oficial de rang înalt din Coreea de Nord însărcinat cu negocierile cu SUA, conform Agerpres.

Scrisoarea lui Donald Trump:

”Apreciem timpul, răbdarea și efortul față de recentele negocieri și discuții în legătură cu un summit dorit îndelung de ambele părți și care era programat să aibă loc în Singapore pe 12 iunie. Am fost informați că întâlnirea a fost cerută de Coreea de Nord, însă acest lucru este total irelevant pentru noi. Îmi doream foarte mult să vă întâlnesc. Din păcate, în baza furiei extraordinare și a ostilității deschise, afișate în ultima voastră declarație, simt că este nepotrivit, acum, să derulăm acest îndelung planificat summit. Prin urmare, prin această scrisoare vă înștiințez că summitul din Singapore, pentru binele ambelor părți și detrimentul întregii lumi, nu va mai avea loc. Vorbiți despre capabilitățile voastre nucleare, dar ale nostre sunt atât de masive și puternice încât mă rog la Dumnezeu să nu le folosim vreodată.
Am simțit că un dialog minunat s-a construit între noi, și în cele din urmă, doar acest dialog contează. Într-o zi, îmi doresc foarte mult să vă întâlnesc. Între timp, vreau să vă mulțumesc pentru eliberarea ostaticilor care sunt acum acasă cu familiile lor. A fost un gest frumos și foarte apreciat.

Nu ezitați să-mi scrieți sau telefonați dacă vă schimbați părerea în legătură cu acest summit important. Lumea și Coreea de Nord au pierdut o oportunitate mare pentru pace pe termen lung, prosperitate și bunăstare. Această oportunitatea ratată este un moment trist în istorie.”