Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Mircea Druc, primul premier necomunist din Basarabia

druc2.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Info Prut

În data de 25 mai 1990 se producea o cotitură politică importantă în istoria Basarabiei. La Chișinău era desemnat primul premier necomunist al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești. Este vorba de Mircea Druc, al cărui guvern a lansat un amplu proces de reforme, finalizat cu desprinderea Moldovei din URSS. Ulterior, cariera politică a lui Mircea Druc a intrat în declin.

Mircea Druc a fost una dintre principalele figuri politice de la Chișinău de la începutul anilor 1990. El se născuse în județul Bălți, în 1941. După finalizarea studiilor, a lucrat o perioadă la Moscova, unde și-a luat și doctoratul. În anul 1970, a revenit la Chișinău, unde a fost numit profesor de științe administrative la Institutul Politehnic.

În acea perioadă, Mircea Druc a refuzat să colaboreze cu autoritățile sovietice în procesul deschis de acestea împotriva românului Alexandru Usatiuc-Bulgaru. Acesta fusese combatant în Armata Regală Română și, în 1970, a reușit să îi trimită lui Nicolae Ceaușescu un memoriu în care detalia metodele sovieticilor de deznaționalizare a românilor basarabeni și bucovineni. Alexandru Usatiuc-Bulgaru îi cerea sprijinul dictatorului român pentru organizarea unei mișcări de rezistență națională a românilor de dincolo de Prut. Însă Securitatea l-a dat pe mâna KGB.

Refuzul lui Mircea Druc de a colabora cu acuzatorii în procesul care a urmat a avut drept rezultat excluderea sa din Partidul Comunist al Uniunii Sovietice și concedierea de la Institutul Politehnic.

Mircea Druc s-a întors la Moscova, unde a lucrat la Universitatea Lomonosov și, în paralel, a studiat la Facultatea de Psihologie. În anul 1981, a fost transferat la Cernăuți. Acolo, Mircea Druc a contribuit la renașterea mișcării naționale românești. În 1988, s-a numărat printre fondatorii Societății Culturale Române Mihai Eminescu și a devenit vicepreședinte al acestei organizații.

Mircea Druc s-a numărat printre cei care au obținut redeschiderea primei clase cu predare în limba română la Cernăuți. Apoi, el s-a întors la Chișinău, unde a fost ales în Sovietul Suprem al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești, din partea Frontului Popular.

În mai 1990, a devenit prim-ministru și, în această calitate, și membru al Guvernului URSS. Mircea Druc s-a implicat în fondarea unei armate moldovenești, a creat poliția și trupele de carabinieri și a introdus predarea în limba română în școlile, liceele și universitățile din Basarabia.

În 28 mai1991, a fost destituit din funcția de premier, după ce intrase în conflict cu o serie de foști aliați. În 1992, Mircea Druc a devenit președinte al Frontului Popular Creștin-Democrat de la Chișinău. Însă nu a mai putut participa la alegerile din Republica Moldova deoarece redobândise cetățenia română și o pierduse pe cea moldovenească, pentru că autoritățile moldovenești interziceau pe atunci dubla cetățenie.

Mircea Druc a încercat, fără succes, să se impună și în politica românească, iar în 1992 a candidat la funcția de președinte al României, însă a primit doar cu puțin peste 300.000 de voturi. Nici în Parlament nu a reușit să fie ales, după ce a trecut pe la mai multe partide. Totuși, el a rămas în istorie pentru reformele adoptate în anul în care a fost premier la Chișinău.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 25 mai 2018