Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nou summit între liderii celor două Corei

Preşedinţii celor două Corei s-au întâlnit la un al doilea summit la Panmunjom, dar spre deosebire de summitul istoric desfăşurat în acelaşi loc în luna aprilie, acesta nu a fost făcut public înaintea întâlnirii, informează preşedinţia sud-coreeană, citată de agenţiile Reuters şi dpa.

La summitul din aprilie, preşedinţii Coreei de Nord şi Coreei de Sud au convenit să continue dialogul pentru realizarea unor obiective comune, precum încheierea oficială a războiului inter-coreean (încheiat în 1953 doar prin armistiţiul de la Panmunjom) sau denuclearizarea Peninsulei Coreene.

Noua întâlnire a celor doi lideri survine la două zile după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că a decis să anuleze summitul cu preşedintele nord-coreean Kim Jong Un, prevăyut să se desfăşoare pe 12 iunie în Singapore.

Trump a invocat atitudinea ostilă a nord-coreenilor, care la rândul lor ameninţaseră înainte în mod repetat că vor anula acest summit dacă Washingtonul insistă ca armata Coreei de Nord să renunţe complet la armele nucleare.