Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis: Instituţiile statului au datoria să redea încredere românilor de pretutindeni în ţara lor

„În ultima duminică a lunii mai, sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni. Indiferent că trăiesc în ţară sau în afara ei, românii au astăzi ocazia să se simtă şi mai aproape unii de alţii, legaţi de aceeaşi dragoste de ţară, de aceeaşi limbă şi de aceleaşi datini”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

“Numeroasa diasporă românească contribuie la promovarea identităţii noastre, fiecare român fiind un purtător de mesaj al culturii şi al obiceiurilor noastre. Instituţiile statului român au datoria să redea încredere românilor de pretutindeni în ţara lor. Doar astfel, românii pot reveni acasă pentru a-şi pune în slujba comunităţii toate aptitudinile, mentalitatea înnoită şi experienţa dobândită în străinătate, care pot astfel contribui la dezvoltarea unei Românii puternice”, mai spune preşedintele.

A transmis un  mesaj și ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu:“ Cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, transmit salutul meu călduros tuturor românilor care trăiesc în afara graniţelor ţării. Este o zi specială pentru fiecare român, oriunde s-ar afla. Românii de pretutindeni, fie ei aparţinând comunităţilor tradiţionale sau fie cei plecaţi de curând ori de zeci de ani, fie că trăiesc în directa vecinătate a României, sau la mii de kilometri de ţară, sunt parte integrantă a poporului român. (…)Vă asigur că Ministerul Afacerilor Externe va continua să contribuie la promovarea cu prioritate a valorilor identitare româneşti în afara graniţelor şi să facă demersuri susţinute pentru a veni în sprijinul românilor de pretutindeni.” 

Potrivit datelor oficiale sunt peste două milioane de români care lucrează legal în străinătate, majoritatea în state membre ale Uniunii Europene. Anul trecut, românii din afara granițelor au trimis în țară în jur de cinci miliarde de dolari (aprox. 2% din produsul intern brut al României).