Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un tehnocrat adept al austerităţii, desemnat premier în Italia

un_tehnocrat_austeritate_premier_italia.jpg

Carlo Cottarelli, însărcinat cu formarea Guvernului în Italia (Foto: AFP/Andreas Solaro)
Carlo Cottarelli, însărcinat cu formarea Guvernului în Italia (Foto: AFP/Andreas Solaro)

Italia se îndreaptă către un Guvern de tehnocraţi. Preşedintele Sergio Mattarella l-a însărcinat luni pe Carlo Cottarelli, un fost director al FMI, să formeze un Cabinet apolitic.

Premierul desemnat a anunţat luni organizarea de alegeri anticipate cel târziu la începutul anului viitor. Carlo Cottarelli este privit de mulţi ca un adept al austerităţii.

Actual director al Observatorului Conturilor Publice, Cottarelli îşi va forma echipa, după care se va prezenta în Parlament, unde nu are aproape nicio şansă să obţină un vot de încredere.

Cottarelli, în vârstă de 64 de ani, un fost oficial de rang înalt la FMI supranumit ”Dl. Foarfecă” din cauza rolului său în reducerea cheltuielilor publice în 2013-2014, preia astfel conducerea celui de 65-lea Guvern italian, după vetoul spectaculos al lui Mattarella faţă de un Executiv populist fără garanţia rămânerii în euro, în numele apărării intereselor italiene în Europa.

Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem) şi Liga (extrema dreaptă) - majoritare în Parlament - s-au revoltat faţă de numirea sa, dar au abandonat planurile de a forma un Guvern de coaliţie. Cele două partide antisistem propuseseră un economist eurosceptic, Paolo Savona, care avertizase că va scoate Italia din zona euro.

”Toate astea nu sunt democraţie, nu sunt respectarea votului popular. Sunt doar ultima tresărire a puterilor puternice care vor o Italie sclavă, săracă şi precară”, şi-a exprimat indignarea Matteo Salvini, liderul Ligii.

”Alegerile vor fi un plebiscit, poporul şi adevărata viaţă (sunt) contra castelor bătrâne şi acestor măsuri ale spread-ului!”, a avertizat Salvini.

Di Maio îl consideră pe Cottarelli drept ”unul dintre aceşti experţi care dau lecţii ce ne-au copleşit tăind de la sănătate, educaţie, agricultură...”.

În plan european, șefa extremei drepte franceze Marine Le Pen a denunţat ”o lovitură de stat” a UE în Italia, în timp ce Nigel Farage - cruciatul Brexitului - a avertizat că ”furoarea” alegătorilor italieni se va traduce în ”mai multe voturi” în favoarea euroscepticilor.