Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Irlanda de Nord - ultimul bastion al rezistenței anti-avort în Europa

irlanda_de_nord_avort.jpg

Demonstrație în Irlanda în favoarea legalizării avorturilor
După referendumul din Irlanda asupra legalizării avorturilor, atenția se îndreaptă spre Irlanda de Nord
Sursa imaginii: 
AFP

Rezultatul referendumului din Republica Irlanda care a aprobat legalizarea avorturilor la cerere a pus presiune asupra guvernului britanic să adopte aceeași măsură în Irlanda de Nord. Provincia britanică are cea mai restrictivă legislație din Europa în domeniu. 

Politicieni din toate partidele de la Londra au cerut premierului britanic Theresa May să inițieze legalizarea avortului la cerere în provincia Irlanda de Nord, după ce electoratul din țara vecină de la sud a votat cu o majoritate de 2/3 abrogarea unui amendament constituțional care data de 35 de ani și interzicea întreruperile de sarcină în Republica Irlanda.

Premierul May a respins solicitarea spunând că aceasta este o problemă de competența Adunării Irlandei de Nord și nu a parlamentului Regatului Unit, stat din care face parte și această provincie. 

Aceeași poziție a fost adoptată și de Arlene Foster, lidera Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP).

"Referendumul de vineri nu are niciun impact asupra legii în Irlanda de Nord, dar noi luăm în mod evident în considerare chestiunile care au impact asupra celui mai apropiat vecin al nostru", a spus Foster.

"Legislația care reglementază avorturile este descentralizată și este de competența Adunării Irlandei de Nord să dezbată și să decidă asupra acestor chestiuni", a adăugat ea.

Legislație draconică

DUP este un partid social-conservator, care se opune legalizării avorturilor la cerere și ai cărui 10 deputați susțin în parlamentul de la Londra guvernul minoritar al Partidului Conservator condus de premierul May. 

Arlene Foster și Theresa May

Premierul May (dreapta) depinde în parlament de sprijinul politic al DUP - partidul condus de Arlene Foster

Deși avortul la cerere a fost legalizat în Marea Britanie în 1967, în Irlanda de Nord procedura a rămas ilegală și este permisă doar în cazul în care viața mamei este amenințată sau nașterea riscă să ducă la traume fizice și psihice permanente. 

Violul, incestul sau anormalitățile fatale ale fătului nu constituie motive de aprobare a avortului la cerere, făcând din Irlanda de Nord ultimul bastion din Europa al rezistenței anti-avort.

Circa 700 de femei călătoresc anual în restul Regatului Unit pentru întreruperi de sarcină, iar alte câteva sute își riscă viața sau libertatea făcând avorturi ilegale.

DUP și-ar putea folosi dreptul de veto pentru a bloca liberalizarea legislației anti-avort. Prin acordul din 1998 care a pus capăt unui război civil de aproape 30 de ani, Irlanda de Nord trebuie guvernată prin acordul celor două comunități: protestanții care doresc rămânerea provinciei în Regatul Unit și catolicii care doresc unirea cu Republica Irlanda.

Irlanda de Nord este guvernată de 18 luni de la Londra, fiindcă DUP și Sinn Fein - principalul partid separatist - refuză să colaboreze la guvernare la Belfast.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ