Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reportaj: ”Corupția este prea mare. Chișinăul nu cred că va deveni vreodată capitală europeană”

alegeri_moldova.jpg

Reportaj: ”Corupția este prea mare. Chișinăul nu cred că va deveni vreodată capitală europeană”
Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Locuitorii Chișinăului sunt chemați din nou la vot. Duminică, 3 iunie, peste 600 de mii de cetățeni sunt așteptați la urne, pentru cel de-al doilea tur al alegerilor locale anticipate. La șefia Primăriei râvnește socialistul Ion Ceban și candidatul pro-european, Andrei Năstase, cei doi acumulând cele mai multe voturi, în primul tur, 40,97 la sută și respectiv, 32, 12 la sută.  Ce așteptări au cetățenii de la viitorul primar și care sunt problemele Chișinăului care nu suportă amânare?Pensionara Maria Livițchi are 69 de ani. La vederea microfonului, femeia, care locuiește de una singură în capitală, a început să-și spună păsul. „Vreau să avem un oraș curat, să simțim că trăim, pensiile sunt mici și nu ne ajung. Facturile pentru încălzire sunt mari. Eu locuiesc singură, dar mă ajută copii. Ar trebui și eu cu ceva să-i ajut. Au rămas mulți bătrâni, copiii toți pleacă. Ar fi de dorit să revină toți copiii și nepoții acasă”.  

Am întrebat-o pe pensionara din capitală dacă astăzi Chișinăul este o capitală europeană, așa cum ne tot promitea fostul primar liberal, Dorin Chirtoacă. ”Corupția este prea mare și nu cred că va deveni vreo dată Chișinăul capitală europeană. Poate se va întâmpla acest lucru peste ani de zile, dar nu acum”.

Iar Nicolae Rotaru mai are o speranță că starea de lucruri se va îmbunătăți în Chișinău și cel care va ajunge în fotoliul de primar își va onora promisiunile.”Cred că situația în oraș se va schimba dacă va veni un adevărat gospodar. Să avem și noi drumuri  bune, fără gropi. Poate cel care va veni va face mai multe. Se întâmplă cam așa - candidații vor să-i alegi, după care nu le pasă de problemele noastre”.

Pe Grigore l-am zărit în curtea unui bloc din sectorul Ciocana al capitalei. Bărbatul crede că viitorul primar, oricine ar fi, nu va face față problemelor de la Primărie.”Chișinăul nici pe departe nu este capitală europeană. Ei tot spun, nimic nu fac. Chișinăul este plin de probleme iar cei care vor veni la primărie trebuie să meargă în Europa să învețe cum să conducă un oraș, mai puțin să fure. Corupția este prea mare”.

Ludmila este vorbitoare de limbă rusă. Și ea are așteptări de la noul edil. ”Fiecare locuitor al capitalei vrea să avem îmbunătățiri. Avem foarte multe probleme astăzi în Chișinău. Drumurile proaste sau uitați-vă, spre exemplu aici în curtea acestei școli. Copii nu au cum să se plimbe cu rolele sau cu bicicleta. Blocurile, scările de bloc nu sunt într-o stare foarte bună. Oriunde în jur sunt probleme. Este multă treabă, să dea Domnul să reușim”. 

Cei doi candidați rămași în cursa electorală mai au timp până vineri, 1 iunie, să convingă alegătorii să iasă la vot. Pe lângă panourile electorale, instalate prin Chișinău și campania de pe rețelele de socializare, spre exemplu, candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Cebanorganizează întâlniri cu alegătorii, chiar în centrul Chișinăului. Aici, l-a invitat la dezbateri și pe Andrei Năstase care însă nu a dat curs invitației. Ceban se vede deja primar și știe exact ce va face în prima săptămână, după ce va fi ales.

”Voi semna o dispoziție prin care voi interzice eliberarea autorizațiilor de  construcție în cartiere și zonele verzi, în toate spațiile unde acest lucru nu este permis, conform unor standarde urbanistice. Vom desfășura un audit complex al tuturor subdiviziunilor municipale, vom transmite în regim on-line toate ședințele, toate grupurile de lucru, tot absolut. Primăria va fi transparentă așa cum vrem noi să fim transparenți. Ghișeul unic electronic îl vom implementa prin dispoziție executivă, grupul de lucru și caietul de sarcini, chiar din prima săptămână vom purcede la acest lucru. Vom demara o inventariere amplă în domeniul gospodăriei comunale locative și vom efectua auditul fiecărei întreprinderi, vom iniția proceduri de regres, astfel încât pierderile suportate și care acum sunt puse pe spatele locuitorilor Chișinăului, să fie recuperate din contul celor vinovați”, declară candidatul PSRM la funcția de primar al capitalei.  

Și Candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase merge la întâlniri cu alegătorii, organizează conferințe de presă la care sunt abordate problemele capitalei. Andrei Năstase îndeamnă cetățenii să meargă la vot întrucât ”vine la primărieîmpreună cu o echipă de specialiși să facem ordine, să eliminăm corupția și haosul, să oprim mafia achizițiilor, privatizărilor și construcțiilor ilegale. Așa vom avea bani pentru drumuri și iluminat de calitate, pentru transport modern, pentru blocuri renovate, parcuri, curți și terenuri de joacă sigure și curate, în oraș și suburbii.Uniți pentru Chișinău, reușim împreună”, susține Andrei Năstase.

Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate a îndemnat cetățenii, în special din suburbii, să meargă la urne și să-și dea votul pentru Andrei Năstase.”Alegătorii din suburbiile Chișinăului pot salva orașul. Au fost mereu o fortăreață a direcției europene și a valorilor democratice. Prezența dvs la vot va face diferența, sau ne recâștigăm orașul, sau îl lăsăm pe mâna unei administrații corupte”.  

Anterior, și alte formațiuni - Partidul Liberal, Partidul Unității Naționale, dar și Partidul Popular European, i-au îndemnat pe cetățeni să-l aleagă primar pe Andrei Năstase.