Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CCR dă dreptate Guvernului. Este sau nu obligat președintele să o revoce pe Kovesi?

kovesi.jpg

Image source: 
Facebook

Curtea Constituţională a stabilit miercuri că majoritate de voturi că există un conflict juridic de natură constituţională între preşedinte şi Guvern, după ce Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi, așa cum propusese ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Ce efecte are decizia asupra președintelui Iohannis? Este sau nu acesta obligat să o revoce din funcție pe Laura Codruța Kovesi? 

Orice discuție despre soarta procurorului șef al DNA este prematură. Esențială, în tot acest context, va fi motivarea Curții, explică la RFI judecătorul Horațius Dumbravă, fost membru CSM:

H.D.: Să vedem cum sună considerentele hotărârii. Este foarte greu pentru orice cetățean al României să spună ce este în spatele acestei decizii. S-ar putea ca totuși considerentele hotărârii să permită președintelui să aibă totuși o opțiune. 

Rep.: Se pote inclusive relua toată procedura?

H.D.: E oarecum premature să discutăm opțiunile pe care le are președintele României.

Rep.: Vă surprinde această decizie a CCR-ului?

H.D.: Da, este una surprinzătoare. Dar să nu uităm totuși că CCR nu a mai fost provocată cu o astfel de întrebare. Va fi o problemă la nivelul Uniunii Europene. Comisia Europeană a atras în nenumărate rânduri asupra numirii și revocării procurorilor cu funcții de conducere. În sensul în care să nu existe amestec politic. De aceea motivarea acestei decizii a Curții este extrem extrem de importantă. 

Asculta AICI interviul integral: 

Reacția ministrului Justiției

"Decizia CCR valorifică principiul constituţional potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei. Preşedintele României nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul justiţiei care are astfel de competenţe, stabilite atât la nivel constituţional cât şi la nivel infraconstituţional."  - a reacționat, pe Facebook, ministrul Justiției, Tudorel Toader.