Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: George Soros lansează o campanie pentru un nou referendum

soros_paris.jpg

George Soros
George Soros spune că Uniunea Europeană este într-o "criză existențială"
Sursa imaginii: 
Francois Mori/AP

George Soros a anunțat lansarea unei campanii în vederea convocării unui al doilea referendum în Marea Britanie privind ieșirea din Uniunea Europeană. Euroscepticii britanici l-au acuzat pe miliardarul american că nesocotește voința electoratului exprimată în 2016.

Într-un discurs ținut la Paris, Soros a afirmat că Uniunea Europeană se află într-o "criză existențială", menționând trei probleme presante: migrația, austeritatea și dezintegrarea teritorială.

El a exemplificat dezintegrarea teritorială prin Brexit - ieșirea Marii Britanii din UE - pe care a numit-o un proces dăunător ambelor părți.

"Divorțul va fi un proces lung, care va dura probabil mai mult de cinci ani. Cinci ani este o eternitate în politică, în special în vremuri revoluționare ca cele din prezent. În final, depinde de poporul britanic ce dorește să facă. Dar ar fi mai bine totuși dacă ar ajunge la o decizie mai devreme decât mai târziu. Acesta este scopul inițiativei numit 'Best for Britain' pe care o sprijin" a spus Soros.

Best for Britain este o organizație înființată în 2017 care militează pentru rămânerea Marii Britanii în UE și căreia Soros i-a donat deja sute de mii de lire sterline.

El a anunțat că în următoarele zile va fi anunțat manifestul Best for Britain care până acum a făcut lobby în parlament pentru amendarea proiectului de lege privind ieșirea din UE în sensul convocării unui al doilea referendum după încheierea anul acesta a negocierilor dintre guvernul britanic și UE.

Critici eurosceptice

Reacția din partea euroscepticilor britanici a fost previzibilă.

Andrea JenkynsDeputata Andrea Jenkyns este un dintre vocile de frunte pro-Brexit din Marea Britanie

"George Soros dorește să răstoarne cel mai mare mandat democratic în istoria electorală a Marii Britanii, dar în același timp admite că UE se află într-o criză existențială' și trebuie să se schimbe pentru a convinge UK să i se re-alăture. Un al doilea referendum nu doar că ar dăuna poziției noastre la negocieri, dar ar trimite un semnal periculos că parlamentul caută să ignore voturile a 17,4 milioane de oameni", a declarat deputata Andrea Jenkyns, din Partidul Conservator condus de premierul Theresa May.

În referendumul din 23 iunie 2016 electoratul a votat cu 52% - 48% în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE. Pe 29 martie 2017 premierul May a invocat articolul 50 al Tratatului UE de la Lisabona, prin care a fost declanșat procesul ieșirii din Uniune.

Negocierile UE - UK au început în vara lui 2017 și ar urma să se încheie în toamna acestui an. Pentru prelungirea peste doi ani a acestor negocieri este nevoie de votul unanim al celorlalte 27 de state membre UE, în caz contrar statutul de membru al Uniunii încetează pe 29 martie 2019. 

Deci chiar prin convocarea unui al doilea referendum privind rămânerea sau ieșirea Marii Britanii din UE procesul ieșirii nu ar putea fi prelungit decât prin voința unanimă a statelor membre ale Uniunii și nu este deloc evident că această voință există.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ