Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criza politică din Italia continuă. Corespondență de la Roma

italia.jpg

Criza politică din Italia continuă.
Criza politică din Italia continuă.
Image source: 
pixabay.com

În Italia, noi alegeri erau considerate posibile în septembrie sau la începutul lui 2019, dar sursele apropiate partidelor politice susțin că există o șansa că președintele să dizolve parlamentul în zilele următoare și să convoace alegeri anticipate pe 29 iulie. O altă variantă este cea a unui guvern politic – al celor două formațiuni antisistem, Mișcarea 5 stele anunțând că pot schimba ministerul euroscepticului Paolo Savona. 

La 88 de zile de la alegerile legislative, Italia nu reușește încă să formeze un guvern. Carlo Cottarelli-premierul desemnat de președintele Republicii Italiene Sergio Mattarella să formeze un executiv, este posibil să renunțe, comentează presă din peninsulă. În acest caz, șeful statului ar putea să dizolve parlamentul zilele următoare și ar convoca alegeri anticipate la 29 iulie. 
  
La numai două zile după decizia președintele Italiei de a refuză să numească un ministru al economiei și finanțelor ostil monedei euro, moment în care coaliția dintre cele două formațiuni antisistem Mișcarea 5 stele și Ligă a pierdut, cei doi lideri sunt deja la distanță unul de altul. 
  
Luigi di Maio l-a denunțat pe Mattarella de "înaltă trădare sau incălcarea constituției" și a cerut destituirea sa din funcție, în vreme ce Matteo Salvini consideră că cine insultă și îl atacă pe Mattarela nu face parte din viitorul țării sale. Di Maio cheamă cetățenii la un protest contra șefului statului în centrul Romei, sâmbătă, 2 iunie, chiar de ziua Republicii, în vreme ce Partidul Democrat organizează o manifestație de susținere și încurajare a șefului statului la 1 iunie. 

În acest context și mai ales în condițiile în care economistul Carlo Cottarelli are mari dificultăți în a crea un guvern tehnocrat de doar câteva luni, președintele Sergio Mattarella a avut o altă întlâlnire cu liderul mișcării populiste 5 stele Luigi di Maio care pare să se fi răzgândit – și propune un guvern politic, subliniind că cele două formațiuni – 5 stele și Liga nu au avut niciodată ideea de a ieși din Uniunea Europeană. Di Maio a mai specificat că este dispus să îl schimbe pe Paolo Savona de la ministerul finanțelor la cel al muncii sau chiar să îi ofere un rol mai puțin semnificativ. Dată fiind mica distanță care s-a creat între liderii celor două formațiuni 5 stele și Ligă, populiștii îl asigură pe Matteo Salvini că va avea ministerul de interne. 
  
Această situație politică haotică din Italia afectează puternic piețele financiare din întreagă Europa.  Principalul indice de la Milano a scăzut cu 3%, iar moneda euro s-a depreciat în raport cu yenul japonez. 

Ascultă AICI corespondența de la Roma