Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primarul Iașiului, Mihai Chirica, la RFI: O eventuală revocare a lui Kovesi ar dezamăgi milioane de români

Mihai Chirica primar Iasi CCR Kovesi.jpg

Mihai Chirica, în studioul mobil RFI din Iaşi
Mihai Chirica, în studioul mobil RFI din Iaşi

Laura Codruța Kovesi este percepută de societatea civilă ca un simbol al luptei anticorupție, iar o eventuală revocare a ei din fruntea DNA în urma deciziei CCR ar dezamagi milioane de români. Declarația a fost facută la RFI de primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

Mihai Chirica se arată surprins de decizia CCR în cazul revocării lui Kovesi: "Pot spune că m-a surprins, dar nu poate fi comentată sau... nu poate fi comentată în sensul combaterii ei. Din punctul meu de vedere, legea dură, blandă, bună sau rea rămâne lege și cred că aceasta trebuie să fie abordarea pe care trebuie să ne-a asumăm (...). M-a surprins, credeam că prerogativele președintelui pot fi niște elemente cheie de stabilitate și că nu vom lăsa niciodată ca cele două puteri importante în stat să intre în niște conflicte de interese atât de evidente. Acum nu știu dacă conflictul de interese este din partea președintelui față de decizia Guvernului sau de fapt nu e invers".

Trebuie revocată Kovesi în urma deciziei CCR? "În opinia mea, nu trebuie revocată înaintea acestei decizii. În urma acestei decizii, în funcție de motivația care va parveni de la CCR, preledintele va avea capacitatea să aleagă dacă este imperativă sau nu constatarea Curții și dacă acest conflict de interese are și finalitate prin revocarea procurorului general al DNA. Se va vedea dupa motivația CCR", spune primarul.

Mihai Chirica e de părere că "pentru toată societatea civilă și pentru cea mai mare parte dintre români, doamna Kovesi nu este neapărat comparată cu funcția ei, ci cu un simbol al luptei anticorupție (...). Românul de rând a perceput-o ca un simbol, ca o baricadă a luptei contra corupției și în special a luptei evidente dintre Liviu Dragnea și România, o luptă care s-a transformat în cele din urmă într-o bătălie la baionetă, pe viață și pe moarte între doamna Kovesi și domnul Dragnea".

Ce se va întâmpla, dacă acest simbol pică? "Cu siguranță, vor fi milioane de români dezamăgiți și aproape lipsiti de orice orientare pe viitor, probabil că din nou granițele vor deveni cea mai importantă poartă de ieșire a lor din România, probabil că vor avea și consecințe economice majore aceste decizii asupra stabilității monedei, probabil că ambasadele statelor rezonabile, care s-au pronunțat de fiecare dată în direcția continuării luptei anticorupție vor avea din nou o poziție fermă, din nou va începe un program intensiv de marginalizare a României atât în UE, cât și față de celelalte state ale lumii. Vom asista la continuarea circului", conchide Mihai Chirica.