Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Formațiunile antisistem din Italia triumfă și impun guvernul lui Conte

italy.jpg

Maio si Salvini.
Image source: 
AFP

Preşedintele italian l-a desemnat din nou pe Giuseppe Conte, un jurist fără experienţă în politică ales de formaţiunile populiste care deţin majoritatea în Parlament, să formeze guvernul, a anunţat joi seară preşedinţia italiană.
Giuseppe Conte i-a prezentat preşedintelui Sergio Mattarella lista miniştrilor, care a fost validată de şeful statului. Noii miniştri vor depune jurământul vineri, la ora locală 16.00 (14.00 GMT), a precizat secretarul general al preşedinţiei, Ugo Zampetti.

Cei doi lideri ai Mişcării 5 Stele, antisistem, şi ai Ligii, de extremă dreapta, Luigi Di Maio şi Matteo Salvini, vor deveni vicepremieri, primul însărcinat cu Dezvoltarea economică şi cel de al doilea cu portofoliul Afacerilor Interne, a anunţat şeful guvenului italian, Giuseppe Conte. Paolo Savona, economist anti-euro a cărui figură a făcut să eşueze o primă tentativă de guvern populist, a fost nominalizat ministru al afacerilor europene, în timp ce Ministerul Economiei şi Finanţelor îi va reveni lui Giuseppe Tria, un profesor de economie favorabil menţinerii Italiei în zona euro.
Portofoliul de ministru de externe îi va reveni proeuropeanului Enzo Moavero Milanesi, care a lucrat timp de 20 de ani la Bruxelles şi care a fost ministru al afacerilor europene pentru Mario Monti şi Enrico Letta.

Matteo Salvini, politicianul care a adus jumătate de duzină de miniştri de extremă dreapta în guvernul italian, şi-a sărbătorit joi seară succesul în faţa simpatizanţilor Ligii promiţând "o abordare culturală uşor diferită", relatează AFP.
"Fără a promite miracole, pot să spun că mi-ar plăcea ca după primele luni ale acestui guvern al schimbării să avem o ţară cu puţine impozite în minus şi puţină securitate în plus, puţin mai multă muncă şi puţin mai puţin imigranţi clandestini", a declarat noul ministru de interne la un miting de la Sondrio, din apropiere de frontiera elveţiană.
În ceea ce priveşte migranţii, "porţile sunt deschise în Italia pentru oamenii de bine, dar va fi un bilet doar dus acasă pentru cei care vin să producă dezordine şi se gândesc să fie întreţinuţi pe viaţă", a promis el. El a explicat că i-a cerut joi noului şef al guvernului, Giuseppe Conte, "să acorde o atenţie specială celor 5 miliarde de euro care sunt destinate în acest an întreţinerii miilor de migranţi din această ţară".
"Aş vrea să o reducem considerabil. Mi se pare puţin prea mult. Vom avea o abordare culturală uşor diferită", a spus el. "Italia este cea mai frumoasă ţară din lume, nu avem pentru ce să-i invidiem pe germani, francezi sau luxemburghezi. Ne vom ocupa de faptul de a face din nou din Italia un actor de prim plan în Europa", a mai spus el.
"Cu bune maniere, fără a crea confuzie, dar m-am săturat de guvernele care în ultimii ani au mers la Bruxelles cu pălăria în mână pentru a cere 'vă rog, o bucăţică pentru Italia'. Nimeni nu trebuie să-şi permită să ne trateze drept hoţi, cerşetori, întreţinuţi, buni de nimic, paraziţi", a adăugat el. El a făcut astfel referire la preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a declarat joi că italienii au nevoie de "mai multă muncă, mai puţină corupţie, de seriozitate". Cuvinte scoase din context, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.