Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trump reconfirmă summitul cu Jong Un pentru data de 12 iunie

trump_nuclear.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat vineri că se va întâlni totuşi cu liderul nord-coreean Kim Jong Un pe 12 iunie, în Singapore, transmite Reuters. Partea americană contramandase summitul săptămâna trecută.

Anunțul a venit după ce un oficial nord-coreean de rang înalt a fost primit vineri la Casa Albă de preşedintele Donald Trump, căruia i-a înmânat o scrisoare de la Kim Jong Un, relatează Reuters. Emisarul de la Phenian, generalul Kim Yong Chol, care este considerat unul din cei mai apropiaţi asistenţi ai lui Kim Jong Un, se afla pe lista neagră a Statelor Unite. Vineri însă el a fost primit de preşedintele Trump chiar în Biroul Oval și devine oficialul cu rangul cel ai înalt din Coreea de Nord care poartă discuţii la Casa Albă după anul 2000, când un eveniment similar a avut loc în timpul preşedinţiei lui Bill Clinton.
La conferinţa de presă de după eveniment, Trump şi-a exprimat convingerea că nord-coreenii doresc denuclearizarea. El a susţinut că nu a deschis încă scrisoarea de la Kim şi că Washingtonul are pregătite sute de noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, dar a convenit cu emisarul de la Phenian să nu le implementeze imediat. Preşedintele a declarat că nu s-a discutat şi despre drepturile omului sub actualul regim nord-coreean şi că transformarea este posibilă cu Kim Jong Un la conducere.
Coreea de Sud a salutat anunţul preşedintelui SUA Donald Trump privind summitul cu liderul nord-coreean Kim Jong Un. "Se pare că drumul care duce spre un summit între Coreea de Nord şi SUA s-a lărgit şi s-a consolidat", potrivit unui comunicat difuzat sâmbătă de preşedinţia sud-coreeană. Seulul a declarat că aşteaptă întâlnirea dintre cei doi lideri cu "emoţie" şi "răbdare".