Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA blochează prin veto condamnarea acțiunilor armatei israeliene

gaza_strip.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Statele Unite s-au opus prin veto, la ONU, unui proiect de rezoluţie prezentat de Kuwait în Consiliul de Securitate care cerea o protecţie a palestinienilor în Fâşia Gaza şi Cisiordania ocupată, relatează AFP. Zece ţări, inclusiv China, Franţa şi Rusia, au votat vineri în favoarea acestuii text, iar alte patru ţări - Regatul Unit, Etiopia, Polonia, Olanda - s-au abţinut.

Pe de altă parte, Consiliul de Securitate al ONU a respins, câteva minute mai târziu, un proiect de rezoluţie american care acuză mişcarea islamistă palestiniană Hamas de recentele violenţe în Fâşia Gaza. Statele Unite sunt singura ţară care a votat ”pentru” acest text. Unsprezece ţări s-au abţinut, iar Kuwaitul, Bolivia şi Rusia au votat împotrivă.

Înaintea celor două voturi, ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley a apreciat că proiectul Kuwaitului, care condamna Israelul în recentele violenţe de la bariera sa de securitate cu Fâşia Gaza, este ”în mare parte inexact în modul în care prezintă evenimente recente”. Versiunea finală a acestui text îndemna la ”luarea în considerare a unor măsuri care să garanteze securitatea şi protecţia” civililor palestinieni şi cerea ca secretarul general al ONU Antonio Guterres să prezinte un raport cu privire la un eventual ”mecanism de protecţie internaţională”.

Peste 110 palestinieni au fost ucişi în tiruri israeliene de la sfârşitul lui martie, majoritatea de-a lungul barierei israeliene de protecţie. Chiar vineri, în ziua votului, o tînără palestiniană a fost ucisă de forţele israeliene în timp ce încerca să ajute un protestatar rănit la bariera israeliană de protecţie cu Fâşia Gaza, potrivit unor oficiali în domeniul securităţii şi martori. Israelul a acuzat că militanţii au atacat trupele cu arme şi o grenadă, scrie Reuters. Razan Al-Najar, în vârstă de 21 de ani, este al 119-lea palestinian ucis de la 30 martie în Fâşia Gaza, o enclavă în care la putere este Hamasul. Ea era medic voluntar şi a fost ucisă în timp ce alerga către zidul fortificat de la frontieră, la est de Khan Younis, în sudul enclavei, cu scopul de a ajunge la un rănit, potrivit unui martor. Purtând o uniformă albă, ”ea şi-a ridicat mâinile în mod clar, însă militari israelieni au împuşcat-o în piept”, a declarat acest martor pentru Reuters sub protecţia anonimatului. Armata israliană nu a comentat imediat pe tema uciderii lui Al-Najar.