Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Locuitorii Chișinăului își aleg duminică viitorul primar

img_7034_1.jpg

În capitala R.Moldova se desfășoară alegeri locale noi. Foto: Valeria Vițu/RFI.

La Chișinău se desfășoară, duminică, cel de-al doilea tur al alegerilor locale anticipate pentru funcția de primar. Peste 90 de mii de persoane, în jur de 15 la sută dintre cetățenii cu drept de vot, au mers la urne, până la ora 12.00.

Birourile electorale au fost deschise la ora 7 dimineața, fără incidente, potrivit Consiliului electoral de circumscripţie electorală Chişinău și vor fi închise la ora 21.00.

Locuitorii capitalei urmează să aleagă un primar care va avea un mandat de un an, după care vor avea alegeri locale ordinare. La șefia Primăriei râvnește socialistul Ion Ceban și candidatul pro-european, Andrei Năstase, cei doi acumulând cele mai multe voturi, în primul tur, 40,97 la sută și respectiv, 32, 12 la sută. Pe buletinul de vot, Ion Ceban este pe prima poziție, fiind urmat de Andrei Năstase.

Primele nereguli, semnalate de observatori

Potrivit observatorilor Asociației Promo-LEX, de la deschiderea secțiilor de votare, au fost înregistrate mai multe încălcări și anume prezența materialelor de publicitate, afișelor, panourilor electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției), mai multe urne de vot nu au fost sigilate, prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau perimetrul de 50 de metri ai secției de votare, deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători ecedați; semnături în locul altor persoane), fotografierea buletinelor de vot, neclarități privind depunerea cererilor privind votarea la locul aflării.

În jur de 800 de observatori naționali și internaționali au fost acreditați pentru turul doi al alegerilor locale noi din capitală.

La al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. În cazul în care ambii candidați obțin același număr de voturi, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Experții vorbesc de o miză politică importantă, o miză parlamentară, întrucât în toamnă în R.Moldova vor avea loc alegeri legislative.

Alegerile locale noi sunt organizate după ce primarul suspendat al Capitalei, liberalul Dorin Chirtoacă, cercetat într-un dosar de corupție, și-a anunțat demisia. Dorin Chirtoacă, ales în 2015, pentru un al treilea mandat la primăria capitalei, a fost reținut, acum un an, fiind suspectat de trafic de influență și corupere pasivă. Dorin Chirtoacă pledează nevinovat.

 

Corespondentul RFI la Chișinău, Valeria Vițu transmite: