Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Candidații la Primăria Chișinău, la urne: Capitala are nevoie de o schimbare

img_7021.jpg

Peste 170 mii de persoane sau 27 la sută dintre alegători au votat până la ora 16.00, la Chișinău.

La Chișinău se desfășoară duminică cel de-al doilea tur al alegerilor locale anticipate pentru funcția de primar. Socialistul Ion Ceban și candidatul pro-european, Andrei Năstase luptă pentru fotoliul de edil. Locuitorii capitalei urmează să aleagă un primar care va avea un mandat de un an, după care vor avea alegeri locale ordinare.

UPDATE: În jur de 215 mii de persoane sau aproape 35 la sută dintre cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la birourile electorale din Chișinău, până la ora 18.00. Cele mai active sunt persoanele de vârsta a treia, 55 la sută, iar la celălalt pol, cei mai pasivi sunt tinerii -  doar 20 la sută și-au exercitat dreptul la vot. 

Aproape 190 mii de persoane sau 30 la sută dintre cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne la Chișinău, până la ora 17.00. Pentru comparație, în primul tur de scrutin, la aceeași oră votase cam 28 la sută. La al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la scrutin.

În cazul în care ambii candidați obțin același număr de voturi, se consideră ales candidatul care a avut cel mai mare număr de voturi, în primul tur de scrutin. În jur de 800 de observatori naționali și internaționali au fost acreditați pentru turul doi al alegerilor locale noi din capitală.Pe buletinul de vot, socialistul Ion Ceban este pe prima poziție, fiind urmat de candidatul pro-european, Andrei Năstase.

Ion Ceban: ”Îmi doresc ca alegătorii să voteze un primar care nu se va ocupa de ideologii și politică, ci le va rezolva problemele”Candidatul PSRM, Ion Ceban își exercită dreptul la vot

Candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar, Ion Ceban a venit la vot împreună cu soția și cei doi copii. „Ne dorim să învețe încă de mici să fie responsabili și să participe la exercițiile democratice. Am votat, în primul rând, pentru că în toți anii de mandate ale primarilor, orășenii se gândesc la ceea ce e important, cu adevărat, pentru oraș - drumuri, canalizare, transport public și tot ceea ce ține, nemijlocit, de administrare. Eu îmi doresc sincer ca alegătorii să voteze astăzi anume conducându-se de aceste raționamente și să aleagă un primar care nu se va ocupa de ideologii și politică, ci le va rezolva problemele. Și, întotdeauna am avut și am același mesaj: Dacă vrei să schimbi ceva, neapărat ieși la vot, e singura procedură care poate aduce schimbări”, consideră candidatul socialiștilor la funcția de primar al capitalei.

Andrei Năstase: ”Am votat pentru valorile mele: adevăr, demnitate, respect de oameni, responsabilitate”Candidatul pro-european, liderul PPDA, Andrei Năstase, la vot

Și Andrei Năstase, candidatul Partidului Platformă Demnitate și Adevăr a venit la biroul electoral, împreună cu familia și a îndemnat locuitorii Chișinăului să meargă la alegeri.”Am votat pentru valorile mele, care cred că sunt împărtășite de foarte multă lume: adevăr, demnitate, respect de oameni, responsabilitate. Este responsabilitatea tuturor care țin la acest oraș, dar și la această țară. Doar așa poate fi făurită democrația, statul de drept, economie funcțională, locuri de muncă, doar așa poate fi recăpătată libertatea, iar dacă vom avea libertate, vom avea și bunăstare, lume fericită, oameni pozitivi care își doresc să rămână acasă, iar exodul din ultima perioadă să înceteze”, a declarat Andrei Năstase.

Liderul Platformei DA are încredere în chișinăueni, „că își vor alege un primar demn, curajos, capabil să schimbe lucrurile în capitală în bine, un primar cu o viziune clară, ce își propune drept prioritate –transformarea Primăriei într-o instituție în slujba oamenilor și nu așa cum s-a produs de-a lungul anilor”.

Candidatul PPDA a depus contestații

Trebuie spu că, Andrei Năstase a depus câteva contestații la Consiliul Electoral de Circumscripţie Electorală Chişinău, scrie ProTv. Reprezentantii PPDA susțin că au fost depistate mai multe încălcări la unele secții de votare din capitală.

 "Persoane neidentificate, exponenți ai Partidului Socialiștilor, au întocmit și au depus mai multe cereri din numele unor persoane care s-ar afla în imposibilitatea de a se deplasa la secția de votare, solicitând votarea prin intermediul urnei mobile", se arată în comunicatul emis de PPDA. 

Nereguli au înregistrat pe parcursul zilei de duminică și observatorii Asociației Promo-Lex. Este vorba de prezența materialelor de publicitate, afișelor, panourilor electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției), mai multe urne de vot nu au fost sigilate, prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau perimetrul de 50 de metri ai secției de votare, deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători ecedați; semnături în locul altor persoane), fotografierea buletinelor de vot, neclarități privind depunerea cererilor privind votarea la locul aflării.

În primul tur de scrutin, socialistul Ion Ceban și candidatul pro-european, Andrei Năstase, au acumulat cele mai multe voturi, 40,97 la sută și respectiv, 32, 12 la sută.

Corespondentul RFI la Chișinău, Valeria Vițu transmite: